Kringlooplandbouw

regen donkere wolken somber

Opinie Pascal Philipsen

Groene monster bedreigt onze voedselzekerheid

Als een megabulldozer walst het groene monster over de bestaande land- en tuinbouw heen. Over zo goed als heel de voedselketen is de route van het grote natuurgevaarte. Wat decennialang uitmuntend was en voor welvaart heeft gezorgd, is nu het afgrijselijke vervuilende monster. Een gruwel dat vooral verslagen moet worden zo lijkt het.
19 Juli 2021
euro betalen economie portemonnee

Nieuws Investeringsfonds

Schouten trekt knip voor boer die wil omschakelen

Landbouwminister Carola Schouten trekt €9 miljoen uit voor een test om agrarische ondernemers financieel te steunen in de omschakeling naar biologische of natuurinclusieve landbouw. Met dit bedrag kunnen circa 35 agrarische bedrijven aan de pilot Investeringsfonds Duurzame Landbouw meedoen. Het laten dalen van de stikstofemissie heeft prioriteit.
13 Juli 2021
Schouten landbouwminister Carola Schouten

Politiek Kringlooplandbouw

Schouten: Boer kan straks kringlooplandbouw meten

Landbouwminister Carola Schouten wil dat agrarische ondernemers op termijn de progressie naar kringlooplandbouw op hun bedrijf kunnen meten. Daartoe laat ze een collectief aan kennispartners een set met zogeheten indicatoren ontwikkelen, waarmee boeren aan de slag kunnen om hun bedrijf in te richten naar de principes van kringlooplandbouw. Het ministerie noemt dit 'toekomstbestendig'. 
1 Juni 2021
compost Agrifoto2

Nieuws Politiek

Kringlooplandbouw meten, Schouten onderzoekt het

Hoe meet je de progressie op een agrarisch bedrijf in de ontwikkeling van kringlooplandbouw? Landbouwminister Carola Schouten laat dat onderzoeken. Uiteindelijk moet dit leiden tot een systeem waarmee de prestaties van een agrarisch bedrijf in kringlooplandbouw kunnen worden gemeten.
9 Maart 2021
gras koeien vreten

Opinie Jaap Majoor

Wat is beter voor het milieu: koeien of planten?

Wat is beter voor het milieu: koeien of planten? Volgens de media en de linkse politiek zijn dat de planten. Maar is dit wel zo?
2 Maart 2021
varkenshouderij

Nieuws Voer-mestkringloop

Europese kringloop veehouderij bijna rond

Als er geen sojaschroot zou worden geïmporteerd, dan zou de kringloop in de Nederlandse veehouderij 100% sluitend zijn, mits Europa als werkgebied wordt gezien. Dat blijkt uit een rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarin de ruimtedruk in Nederland en de effecten op natuur, milieu en klimaat in beeld worden gebracht.
23 September 2020
Minister Ministerie Schouten ChristenUnie LNV politiek Carola Schouten

Nieuws Subsidieregeling

Schouten: 'Mooie score in kringlooplandbouw'

De regering stelt miljoenen beschikbaar voor agrarisch ondernemers die graag de omslag willen maken naar kringlooplandbouw. Volgens minister Schouten is dit slechts 1 van de stappen die het voor boeren en tuinders mogelijk moet maken om te investeren in een duurzame toekomst.
4 September 2020
aardappelen Agrifoto loofdoding biologisch branden

Nieuws Landbouwtransitiefonds

'100% biologische kringloop in Nederland utopie'

Het zogenaamde Landbouwtransitiefonds van Milieudefensie, waarmee in 2030 al het vlees en zuivel in Nederland biologisch geproduceerd zou moeten worden, is niet realistisch. Dat zegt de Wagenings landbouweconoom Petra Berkhout. Nederland is geen economisch eiland.
26 Augustus 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox