Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Gelderland schrapt stikstofgevoelige grond

9 Juni 2021 - Redactie Boerenbusiness

Provincie Gelderland heeft 2.000 hectare agrarische grond verwijderd van de kaarten die de stikstofgevoelige natuur in de Natura-2000 gebieden weergeven. Het gaat hierbij om grond in het Gelderse deel van Natura 2000-gebied Rijntakken. Voor zo'n 2.200 hectare in hetzelfde gebied is verder onderzoek nodig.  

De gewijzigde kaarten worden gebruikt bij de actualisatie van het rekenprogramma Aerius in oktober van 2021, zo heeft Provincie Gelderland vandaag (woensdag 9 juni) bekendgemaakt. De provincie doet onderzoek naar de status van de gebieden, na vragen uit de Provinciale Staten en de Tweede Kamer. Daartoe speelt onderzoek van Stichting Agrifacts in deze ook een belangrijke rol. De provincie beheert de kaarten waarop stikstofgevoelige natuur is aangegeven. Met deze kaarten wordt in Aerius berekend of er stikstofeffecten op stikstofgevoelige natuur zijn, en of er dus een vergunning nodig is. 

Veldonderzoek
Provincie Gelderland heeft de afgelopen maanden op basis van een analyse van geografische informatiebestanden gedeeltelijk kunnen vaststellen dat geen sprake is van stikstofgevoelig leefgebied. Om welke percelen dat gaat, is rond 1 juli terug te vinden op de website van de provincie. Voor 2.200 hectare is een extern bureau ingehuurd dat deze zomer in het veld verder onderzoek doet. De uitkomsten hiervan neemt de provincie mee in de toetsing van vergunningaanvragen op het moment dat het onderzoek en de kaarten klaar zijn. De aanpassing in Aerius volgt voor deze gebieden in 2022, aldus Gelderland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox