Shutterstock

Nieuws Vertrouwensindex

Optimisme van Europese boer neemt toe

14 Juli 2021 - Chanti Oussoren

Het vertrouwen in de toekomst onder Europese boeren neemt toe. Ook in Nederland neemt het algehele vertrouwen onder de agrarische ondernemers toe, al is dit niet voor alle afzonderlijke sectoren het geval.

Dit blijkt uit de vertrouwensindex uitgevoerd door Copa Cogeca. Uit de vertrouwensindex, uitgevoerd in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, blijkt dat de boeren in de eerste helft van 2021 optimistischer waren over de economische situatie en de toekomst van hun bedrijf dan in de tweede helft van 2020. Gemiddelde gezien is het Europese vertrouwen toegenomen.


Onderling zijn er echter grote verschillen waarneembaar. In België is het vertrouwen in het algemeen gestegen, dit vanwege toenemend optimisme over de toekomst. In Frankrijk ligt het sentiment op basis van eigen bedrijfsactiviteit op het hoogste niveau sinds 2008. In Zweden is een stabiele trend tot licht stijgende trend waarneembaar.

In Duitsland heeft de index zich gestabiliseerd, maar op een laag niveau. De toekomstverwachtingen trekken de index wat naar beneden, waardoor hij niet stijgt. In Hongarije beweegt de index de komende tijd juist stabiel door licht aanhoudend optimisme. In Italië is het vertrouwen afgenomen, boeren verwachten daar een verslechterde situatie vanwege minder goed weer en een afname in vraag naar bepaalde producten.

Nederland
Onder Nederlandse boeren neemt het vertrouwen verder toe. Dit is voornamelijk afkomstig van de sterke toename in het eerste kwartaal. Akkerbouwers waren hierin een uitzondering, daar nam het vertrouwen juist wat af. De vertrouwensindex onder glastuinders stond daarentegen juist op het hoogste niveau ooit. Ook onder varkens-, melkvee- en pluimveehouders is het vertrouwen toegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden