Shutterstock

Nieuws Belangenbehartiging

BoerenNL wil boerenbelang beter laten doorklinken

27 Oktober 2021 - 3 reacties

Veehouders en akkerbouwers vanuit het hele land hebben dinsdagavond BoerenNL opgericht. Dit samenwerkingsverband moet politiek, belangenbehartigers en andere partijen die zich met de landbouw bemoeien, zoals banken en taxateurs, laten zien wat de macht van de boer is.

Dit zegt Bertus Doppenberg, een van de mede-oprichters van de groep. BoerenNL is een zelfsturende organisatie, zonder vast bestuur, ledenregister of KvK-inschrijving. De club wil ook geen concurrent zijn van andere agrarische organisaties. Bij de oprichtingsvergadering waren leden aanwezig van zowel LTO, FDF, NMV, DDB, ZLTO als van NAV en pluimveehoudersorganisaties uit alle delen van het land.

De boer heeft de macht
"We willen laten zien dat we niet met ons laten sollen en dat over ons kan worden beslist zonder ons. Wijlen Wien van den Brink zei: 'Boeren hebben de macht over hun eigen toekomst, maar dan moeten ze daar wel samen iets voor doen'," aldus Doppenberg.

De aanwezige boeren dinsdagavond bij de oprichtingsvergadering van BoerNL in De Schakel te Nijkerk.

Geen knokploeg
BoerenNL wil zich alleen vreedzaam uiten. Het wil wel de macht van de boer laten zien, maar wil zeker geen 'knokploeg' zijn. "Dat is niet onze stijl." BoerenNL wil wel een einde maken aan de praktijk dat bestuurders zonder mandaat vanuit de praktijk besluiten over de toekomst van boeren. "Dan komen we op bezoek", zegt Doppenberg.

BoerenenNL wil geen gedwongen onteigening en een landbouw- en milieubeleid op basis van meten. Verder mogen wat BoerenenNL betreft belangenclubs gewoon hun ding doen, mits rekening houdend met de voorwaarden van de boeren van Nederland, zo wordt gesteld.

Melkveehouder René Staal licht het ontstaan van BoerenNL toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Anonymus 27 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894889/boernl-wil-boerenbelang-beter-laten-doorklinken]BoerNL wil boerenbelang beter laten doorklinken[/url]
En waarom denkt dit clubje voor 'de boeren vsn Nederland' te kunnen spreken? Alle andere clubs spreken met mandaat van de leden..
Bijdrage aan nóg meer verdeeldheid dus.
@Boerenbusiness, nooit van kritische journalistiek gehoord?

{Naam aangepast vanwege verwarring met prominent persoon, graag hier duidelijk in zijn anders zijn we genoodzaakt tot een blokkade. Team Boerenbusiness)
Student 27 Oktober 2021
Geen leden, geen bestuur, geen statuten? Iedereen kan vanaf vandaag zeggen namens BoerNL te spreken?

Ik denk niet dat er al iemand wakker ligt van de "macht" van deze zoveelste nieuwe groep. Het enige wat zou werken is EEN partij die namens alle boeren spreekt, maar dat zal simpelweg niet lukken omdat akkerbouwers hele andere belangen hebben dan bijvoorbeeld veehouders. Iedere sector heeft zijn eigen problemen, de akkerbouw net zo goed als de veehouderij en de glastuinbouw. Samen optrekken waar het kan en apart waar het niet anders kan. Een akkerbouwer moet niet willen dat een veehouder zijn belangen probeert te vertegenwoordigen en andersom. Als er een gedeeld belang is kun je altijd samen optrekken als sectoren. Als de belangen per sector verdedigt moeten worden zal het waarschijnlijk weer onenigheid worden tussen biologisch en gangbaar, ook twee verschillende belangen. Onderaan de streep zijn de boeren het niet eens en gaat Den Haag lekker verder...

Moet wel zeggen dat de naam BoerNL smaakt naar meer...
Abonnee
jan V. 27 Oktober 2021
@Student, goed geschreven. Samen optrekken waar het kan en waar de belangen per sector tegenstrijdig zijn je zelf inhouden en de ander in z'n waarde laten. Als bijv het ene moment de varkenshouders afgeven op de melkveehouderij en even later samen (proberen) optrekken dan komt geen van 2 geloofwaardig over. En heb je dus beide verloren. Zorgen dat je als sectoren niet tegen elkaar opgezet en uitgespeeld wordt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox