DeHeus

Nieuws Mengvoer

De Heus doet megagrote overname in Vietnam

5 November 2021

De Heus neemt het Vietnamese voerbedrijf Masan over. Met de overname voegt De Heus in een klap dertien mengvoerfabrieken en één premixfabriek over, goed voor een jaarlijkse productie van 4 miljoen ton. De directie is content met de overname en spreekt van een mooie mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf.

Met de samenvoeging van Masan en de huidige Vietnamese activiteiten van De Heus ontstaat naar eigen zeggen het grootste voerbedrijf op de onafhankelijke diervoermarkt in Vietnam. Het volume wat De Heus overneemt, is groot. Ter vergelijking: 4 miljoen ton is ongeveer een derde van de Nederlandse mengvoerproductie in een jaar.

Derde van Nederlandse mengvoermarkt
Als onderdeel van de overeenkomst zijn De Heus en Masan meerdere langetermijncontracten aangegaan voor de levering van varkens- en rundveediervoeders. Ook produceert Masan voeders voor pluimvee en aqua. Met name in de laatste tak is De Heus al groot in Vietnam. De overname sluit aan bij de ambitie van De Heus om zich als ketenpartner verder te focussen op het aanbieden van hoogwaardige diervoederproducten, genetica en management oplossingen in de Vietnamese markt.

Welk bedrag er met de overname is gemoeid, wordt door De Heus niet prijsgegeven. Persbureau Bloomberg tekende in mei op dat Masan $1 miljard verlangde voor de diervoederactiviteiten die toen publiekelijk in de verkoop werden gedaan.

Eigen dierhouderij-activiteiten

De veevoeractiviteiten van De Heus in Vietnam ondersteunen deels eigen (integratie-)activiteiten in de productie van pluimvee en varkens. Hiervoor werkt de onderneming samen met onder meer Belgabroed en Topigs, die genetisch materiaal leveren. Er worden geen levende dieren vanuit Nederland naar Vietnam geëxporteerd, maar De Heus heeft er bij voorbeeld wel broederijen en opfokbedrijven. Ook in andere Zuidoost-Aziatische landen timmert De Heus met veel succes aan de weg.

De activiteiten van De Heus groeien gestaag verder. Eerder dit jaar kondigde De Heus aan in Nederland Coppens over te nemen. Vorig jaar werden in Polen, Indonesië en Brazilië acquisities gedaan.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers 2021

De Heus voert winst in thuismarkt stevig op

Nieuws Oorlog

De Heus blijft in Rusland en dit is waarom

Nieuws Feijen Diervoeders

De Heus doet overname in Oost-Nederland

Nieuws Onderzoek

STAF krijgt sponsoring van drie agro-concerns

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief