Shutterstock

Nieuws Agro Vertrouwensindex

Ondernemersvertrouwen van boeren daalt verder

11 November 2021 - Linda van Eekeres

Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming is verder gedaald in het derde kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex. Niet geheel verrassend, bereikte het ondernemersvertrouwen van varkenshouders een historisch dieptepunt.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 daalde de index bijna 2 punten. De index staan nu op 6 punten, lager dan het langlopende gemiddelde van bijna 13 punten. Alleen in de pluimveehouderij daalde het vertrouwen niet. In de opengrondstuinbouw en melkveehouderij daalde de index met ongeveer 2 punten. In andere sectoren was de daling groter.

De daling in de varkenshouderij en de glastuinbouw was 12 punten en daarmee het sterkst van alle sectoren. De index van de varkenshouderij daalde tot ver onder het nulpunt en bereikte daarmee een historisch dieptepunt. Ook het vertrouwen van akkerbouwers daalde onder het nulpunt. In de akkerbouw nam de index met 8 punten af. 

De verwachting voor de komende twee à drie jaar nam af waardoor er nu net meer ondernemers pessimistisch dan optimistisch zijn over de middellangere termijn van hun bedrijf. 

De Agro Vertrouwensindex wordt uitgevoerd door LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants, het ministerie van LNV en Wageningen Economic Research.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden