Shutterstock

Nieuws politiek

Peiling: BBB loopt nog maar een zetel achter op VVD

10 Juli 2022 - Jesse Torringa - 10 reacties

De boerenprotesten van de afgelopen weken hebben niet verkeerd uitgepakt voor de BoerBurgerBeweging. Integendeel, als er nu verkiezingen zouden zijn zou Caroline van der Plas met haar partij bijna evenveel zetels hebben als de VVD. Het verschil tussen de BBB en VVD is nog maar één zetel. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond (zondag 10 juli).

De BoerBurgerBeweging is met twintig zetels dichterbij de VVD dan ooit. De VVD heeft volgens de peiling nog 21 zetels over van de oorspronkelijke 34. In de peiling van twee weken geleden was het verschil tussen de partijen nog drie zetels (18 BBB, 21 VVD). De andere partij die een zetel erbij krijgt ten opzichte van twee weken geleden is D66. CDA, FVD en BVNL hebben een zetel verloren.

Volgens de opiniepeiler kaapt Caroline van der Plas met haar partij vooral kiezers weg bij het CDA (5 zetels), VVD (4 zetels) en PVV (4 zetels). Ook meldt de Hond dat de BBB het goed doet bij mensen die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen niet hebben gestemd.

52% van de Nederlanders heeft begrip voor boeren
Een ander bijzonder cijfer uit de wekelijkse peiling van de Hond gaat over het begrip van Nederlanders voor de boerenprotesten. Uit de laatste peiling blijkt dat 52% van de Nederlanders begrip heeft voor de boeren en hun acties, 48% dus niet. Bij de VVD-, CDA-, CU- en SP-kiezers is er een grote verdeeldheid. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 hadden de VVD- en CDA-kiezers beduidend meer begrip voor de boeren dan de mensen die nu op deze partijen zouden stemmen. Bij de VVD was het begrip voor de boeren bij de kiezers toen 52% tegen 36% nu. Bij het CDA was dat 70% tegen 55% nu. Volgens De Hond betekent dit dat van de mensen die nu niet meer voor de VVD en het CDA kiezen het overgrote deel wel begrip had voor de boeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Meer over

Politiek
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
jk 10 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899497/peiling-bbb-loopt-nog-maar-een-zetel-achter-op-vvd]Peiling: BBB loopt nog maar een zetel achter op VVD[/url]
met een dergelijke peiling zal dit kabinet zich niet laten vallen, op dit moment heeft de coalitie minder dan een derde van de zetels volgens de peiling. dit zou kunnen betekenen dat ze bij voldoende weerstand gaan buigen, of rücksichtlos ons laten barsten wat landelijk voor nog meer weerstand gaat zorgen. als het cda dreigt met opstappen, hebben ze nu een sterke positie!
Willie Dille 11 Juli 2022
poliziek is tien jaar handel in angst en haat van onze Roverheid, het nieuwe normaal
Er is er maar 1 die zijn leven gaf voor onze vrijheid

verder niemand
Willie Dille 13 Juli 2022
Politici zijn schijnvolwassenen, zonder kennis noch kunde.
Zij baseren zich op modellen uit het verleden zonder theoretische grondslag anders als het verleden om de toekomst terug te veranderen. Gesubsidieerde kenniscentra zijn afgeschaft, rekenmodellen nemen hun plaats in.

hoe achterlijk kan je zijn

het verschil met Geert is dat zij niet bang zijn voor de boeren maar voor zichzelf en terecht
geen enkele boer mag hier zijn leven voor geven
Het kan vriezen of dooien 13 Juli 2022
jk schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899497/peiling-bbb-loopt-nog-maar-een-zetel-achter-op-vvd]Peiling: BBB loopt nog maar een zetel achter op VVD[/url]
met een dergelijke peiling zal dit kabinet zich niet laten vallen, op dit moment heeft de coalitie minder dan een derde van de zetels volgens de peiling. dit zou kunnen betekenen dat ze bij voldoende weerstand gaan buigen, of rücksichtlos ons laten barsten wat landelijk voor nog meer weerstand gaat zorgen. als het cda dreigt met opstappen, hebben ze nu een sterke positie!
Veel zal afhangen of er nog kamer leden de handdoek in de ring gaan gooien en hoeveel opzeggingen er (nog) gaan komen en wat er in de provincie volgend jaar gaat gebeuren.

Dit kabinet blijft van de ene crisis naar de andere crisis hollen en de volgende crisis die komt kunnen we ook wel invullen dat wordt komende winter het gas.

Abonnee
frans 13 Juli 2022
Rutte wil een stad in oekraine adopteren. Hij is echt de weg kwijt.De mannen in de witte jassen hebben wel een plekje voor hem. Nederland in recessie en hij maar de sinterklaas uithangen. Is er dan niemand die deze man tot de orde kan roepen.
Abonnee
peer 13 Juli 2022
ik hoop dat ie er ook gaat wonen ,wegwezen!
rest van dit kabinet mag ook mee en wat mij betreft rijd Remkes de bus er naartoe
Willie Dille 23 Juli 2022
Kennis en kunde.

Zolang oplossingen het probleem groter maken is er geen sprake van een probleem, maar de kennis en kunde van de oplossers zelf.

Het product van accepteren van haatculturen en goddeloosheid: de Boer als Jood.
Keizers die geen kennis hebben: hun wereld is galzwart een triest verloren leven.
dit is het produkt van hun onkunde:

https://youtu.be/si1cxx94I3E
Abonnee
tijdbom 24 Juli 2022
In het verleden,en daar zullen wel meer oude lezers zijn van dit forum,was den Uil van de pvda eens die premier was,dan weer eens van Agt van het cda,later Wiegel van de vvd, maar NOOIT iemand 4 periodes.Ik ben geen pvda,maar ik weet wel dat de boeren toendertijd ook wel eens klaagden,maar nu zeg ik:er was achteraf geen reden voor. Was een goede boerentijd.Je was,bent en bleef boer,en altijd wat te klagen,daar zijn je ook boer voor,maar dit kabinet,zonder uitzondering zijn geen schop voor hun d..... waard.In het bijzonder de vvd,d66 en cu,dat zijn allemaal var.....Hopelijk krijgen partijen die wel boerengezind zijn,bij de 1e kamer veel inspraak in maart
Abonnee
jantje 24 Juli 2022
Wiegel is nooit premier geweest. Zelf noemt hij zich de beste premier die Nederland nooit gehad heeft.
Abonnee
tijdbom 25 Juli 2022
Klopt helemaal. Hij was vice premier. Sorry
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Politiek Coalitie

Niet sturen op krimp veestapel en 'boer aan roer'

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden