Fotostudio Wierd

Nieuws Agribusiness Award

BBLeap wint Agribusiness Award 2023

21 November 2023 - Linda van Eekeres - 4 reacties

BBLeap is de winnaar van de Boerenbusiness Agribusiness Award 2023. Dat is vanmiddag (21 november) bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de award in het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam. De award is bedoeld voor innovatieve producten en diensten die voordeel hebben voor de agrarisch ondernemer. BBLeap heeft de award gewonnen met een plantspecifieke spuittechniek met real-time camera. "Dit is echt een techniek voor echte precisielandbouw en heel breed en internationaal inzetbaar", aldus juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen.

Met de plantspecifieke spuittechniek kan volgens het bedrijf uiteindelijk flink worden bespaard op gewasbeschermingsmiddelen (tot 80%) en kunstmest (30%). Ook kunnen er 20% hogere opbrengsten worden behaald. "Met boeren op plantniveau, zet BBLeap een nieuwe standaard", stelt de onafhankelijke jury.

Definitie precisielandbouw verscherpt
"BBLeap verscherpt met deze innovatie de definitie van precisielandbouw. Het gaat niet meer om het beschermen of versterken van het gehele gewas of een deel van het perceel, maar om het gezond houden van elke individuele plant. Met boeren op plantniveau zet BBLeap een nieuwe standaard' zo laat de jury, bestaande uit Aalt Dijkhuizen, Pierre Berntsen en Jan Omvlee, in het juryrapport weten.

BBLeap heeft drie jaar gelden ook meegedaan en werd toen niet genomineerd omdat de innovatie nog niet marktrijp was. Inmiddels is de techniek verder ontwikkeld en in de markt gezet. Volgens Peter Millenaar, eigenaar van BBLeap, levert de plantspecifieke spuittechniek niet alleen financieel voordeel op voor de boer, maar helpt deze ook om 'de planeet te redden, dus de wereld een beetje mooier en duurzamer te maken', zo zei hij in de studio van Boerenbusiness in aanloop naar de uitreiking van de award. "Spuiten, hun gewassen verzorgen, doen boeren om ze te voeden, zaken te bestrijden, zodat iedereen goed en veilig voedsel heeft. Wij maken technologie om te bepalen en actie te ondernemen daar waar het nodig is, op plantniveau (…) Het grote voordeel voor de agrarisch ondernemer is dat ze voor de volgende generatie een blauwdruk neerleggen om in lengte van dagen de aarde gezond te houden en goed voedsel te produceren. Dus dat je blijvend kan boeren."

'Op een gegeven moment heb je ook aandacht nodig'
Millenaar eerste reactie was nadat bekend werd dat BBLeap de award heeft gewonnen: "Dit voelt heel goed. Ik vond na de nominatie de reactie van de mensen al heel leuk. Op een gegeven moment heb je ook aandacht nodig en dan helpt een prijs."

De uitreiking van de vijfde Agribusiness Award door juryvoorzitter Dijkhuizen vond plaats voor een zaal vol agrarisch ondernemers en de finalisten. De presentatie was in handen van Roxana van der Meulen. Pierre Berntsen van ABN Amro zei: "Innovatie heeft niet alleen maar lof gehad, denk aan de kritische geluiden over emissiereducerende systemen. Dat vind ik onterecht. Het is niet de heilige graal, maar wel een belangrijke bouwsteen."

"We zijn altijd weer verrast over de kwaliteit van de inzendingen", aldus jurylid Omvlee. "Maar we zijn er toch weer heel goed uitgekomen." Berntsen haalt aan dat de inzendingen ook heel divers zijn en dat het soms appels met peren vergelijken is. Volgens Dijkhuizen is de innovatiekracht van agri- en foodsector zo groot is dat de Agribusiness Award nog wel vijftig jaar door kan gaan. Naast BBLeap waren de genomineerden Manure Enricher van GEA, Grasraffinage van Grassa en de InterraScan van Syngenta. Hij zei dat de vier genomineerden allemaal bezig met onderwerpen die ook in de maatschappij spelen, zoals circulair werken en minder middelen gebruiken. "Complimenten aan alle vier dat ze zo inspelen op de actualiteiten."

De winnaar van vorig jaar, Andela, vertelde wat het winnen van de prijs heeft betekend. Ze hebben afgelopen jaar ook een prijs van de gemeente gewonnen en vervolgens van Flevoland, maar het bijzondere van de Agribusiness Award was dat het specifiek voor de sector is. Ze hebben veel media-aandacht gekregen en mooie reacties gekregen.

Tijdens het evenement waren er ook twee sprekers. Mede-oprichter van Picnic Michiel Muller sprak over de wereld van ondernemerschap, innovatie en strategische keuzes en Cynthia Zhu nam het publiek meer naar de rol van kunstmatige intelligentie in de landbouw. De award gaat vergezeld met een mediapakket ter waarde van 6.500 euro en een vervolgtraject dat wordt aangeboden door ABN Amro.

Voor het bemachtigen van de award van Boerenbusiness hebben zich dit jaar achttien bedrijven en organisaties aangemeld. De jury heeft in haar beoordeling gelet op de volgende criteria: de inzending moet een vernuftige verbetering zijn, een significante bedrage leveren aan de bedrijfsvoering en het rendement van de boer, beschikbaar en bewezen zijn in de praktijk, een groot marktpotentieel hebben en een positieve gunfactor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Zeewind 22 November 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906901/bbleap-wint-agribusiness-award-2023]BBLeap wint Agribusiness Award 2023[/url]
Kijk , zzulke innovaties daar wordt je blij van! Wateen verschil in perspectief met het onfatsoenlijke, onwetende gebral van politici die niet meer wet3n waatpr ze over praten. Over de rug van hun voedselproducenten eljaar aftroeven in onzin!
Abonnee
Zeewind 22 November 2023
Dit kan veel perspectief bieden voor de fruitteeltsector!
Dit kan waarschijnlijk gekoppeld aan drone’s zeer effektief ingezet worden om periodiek op de m2 nauwkeurig planten habitats vast te leggen in Natura -2000 gebieden met een 100% betrouwbaarheid en analyse door de bioloog van achter het bureau zodat ze de natuur met rust laten en geen plantjesvertrapoen en gecontroleerd kunnen worden!
echte teler 23 November 2023
weer een steek in de rug voor de teler.
word strak verplicht en dan weten ze weer alles!!
als alles tot de mm te volgen is en op word gelegt kun je beter vandaag stoppen dan morgen.
laat de ondernemer zelf bepalen wat en hoe hij spuit .
Abonnee
Zeewind 1 December 2023
Echte teler!!! Daar hoefje echt niet bang voor te zijn. Punt 1: de pennelikkers kunnen nog geen spinazie van melde onderscheiden. Punt 2 : jouw perceel is bedrijfsprivé. Punt 3 : niet iedereen beschikt straks over zo’n top apparaat.
Het is wel een TOP innovatie en biedt gigantische mogelijkheden!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Cynthia Zhu

'Adoptie AI belangrijk om koppositie te behouden'

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

BB TV Harm Ypma

Mestverrijker helpt veehouder vergroenen

BB TV Rieks Smook

'Gras is in potentie een volwaardig eiwitgewas'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden