Agribusiness

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Euro wordt sterker, maar dollar blijft veilige haven'

Ondernemers die op de valutamarkten opereren en agrarische ondernemers die hun producten als aardappelen en uien willen verkopen, hebben wellicht meer gemeen dan ze denken. Een deel van hen wil graag op de piek van de markt handelen, maar vergeten vervolgens helder risicomanagement te voeren bij een prijsdaling. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, ziet deze emotie in de valutamarkt nog geregeld terugkomen. 
Gisteren 04:13 uur
koeien koeienstal

Nieuws Landbouwakkoord

Kabinet wil boeren zelf met perspectief laten komen

Door de sector werd uitgekeken naar de brief over de toekomst van de landbouw die vandaag wordt gepubliceerd. Maar wie daar iets van perspectief in hoopt te ontdekken, komt van een koude kermis thuis. 'Er is een verandering van aanpak vergeleken met van voor ze zomer', geeft premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad aan. Niet het kabinet komt met het perspectief, maar landbouwminister Piet Adema gaat dat in het eerste kwartaal van komend jaar invullen met boeren,  natuurorganisaties, overheden en ketenpartijen in een Landbouwakkoord.
Gisteren 02:37 uur
olie Olieplatform

Analyse olie

Olieprijs onderuit door Chinese lockdowns

De olieprijs staat op dit moment op het laagste punt in een bijna twee maanden tijd. De prijsdaling is hoofdzakelijk een reactie op het groeiende aantal Covidbesmettingen in China. Maandag nam China namelijk hun langgevreesde besluit om de grootste wijk van de megastad Guangzhou in lockdown te plaatsen.  Door de impact van deze beslissing dook de olieprijs de net als eind september zelfs kort even onder de $85. Analisten vrezen dat OPEC+ de lage prijzen met een productiedaling zullen beantwoorden.
Eergisteren 11:30 uur
Agribusiness Award 2022

Achtergrond Agribusiness Award

'Onze sector weet altijd oplossingen te vinden'

“Innovatie speelt een cruciale rol bij de landbouwtransitie”, aldus Aalt Dijkhuizen (midden op de foto) na afloop van de uitreiking van de Agribusiness Award waar hij juryvoorzitter van is. “De kracht van de food- en agrisector is dat als zaken zoals ze altijd gingen niet meer kunnen of mogen, onze sector altijd een oplossing weet te vinden”, aldus Aalt Dijkhuizen (midden op de foto), voorzitter van de jury van de Boerenbusiness Agribusiness Award.
Donderdag 17:15 uur
akkerbouw kunstmest mest

Nieuws Kunstmest

Van de Reijt Meststoffen komt in Spaanse handen

De Spaanse kunstmestproducent en -distributeur Grupo Fertiberia neemt het Nederlandse Van de Reijt Meststoffen BV over. Met de overname wil Grupo Fertiberia de internationale afzet een boost geven. Van de Reijt en het Belgische dochterbedrijf Janssens Smeets zijn actief als groothandelsbedrijf in en blender van kunstmest in de Benelux.
Donderdag 12:00 uur
Sigrid Kaag

Opinie Edin Mujagic

Laks Den Haag kost ons honderden euro's extra

Extra rentelasten voor de Nederlandse Staat van tussen €5,8 en €9,2 miljard per jaar. Dat was de weinig prettige boodschap van minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. Omgerekend gaat het om een extra rekening voor ieder van ons van tussen €340 en €540 per jaar, voorlopig elk jaar.
Donderdag 11:09 uur
gas

Analyse Gas

Gasprijs stijgt amper na Russisch dreigement

Door tal van tegenslagen zat de gasprijs deze week in de lift. Vooral lagere temperaturen zijn verantwoordelijk voor de prijsstijging, maar ook Rusland stookt het vuur op de gasmarkt weer op. Gazprom dreigt nu namelijk ook de laatste gasleveringen aan Europa stil te leggen. Ondertussen zaait de Europese Unie onenigheid met een concreet voorstel voor het prijsplafond van gas. Toch blijft paniek door de hoge vulgraad van de Europese gasreserves voor alsnog achterwegen.    
Woensdag 17:25 uur
akkerbouw grond flevoland

Nieuws Grondmarkt

Inflatiecorrectie stuwt ook geliberaliseerde pacht op

Niet alleen erfpachters maar ook pachters van geliberaliseerde pachtgronden krijgen te maken met een fors hogere pachtprijs. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) indexeert jaarlijks de pachtprijs op basis van het consumentenprijsindexcijfer (CPI). Met een jaar vertraging kan dit de prijs flink opschroeven.
Woensdag 13:50 uur
podcast Edwin en Kees

Podcast Marktcast Kees & Edwin

Agrarische markt is geen maakbare wereld

De koersen op de agrarische grondstoffenmarkten hebben, aangejaagd door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, flinke stappen omhoog gezet. Maar Kees Maas en Edwin Burgers, de marktanalisten van DCA, hebben het gevoel dat 'ondanks alle onzekerheid in de wereld hebben we het bovenkantje van de markt wel gezien'. Hun visie op de markten, waarbij onder meer tarwe, zuivel en aardappelen voorbij komen, delen zij in deze nieuwe marktcast.
Dinsdag 17:30 uur

BB TV Patrick Piessens

'Nucrop als mogelijk alternatief voor glyfosaat'

De derde genomineerde innovatie voor de Boerenbusiness Agribusiness Award 2022 is de Nucrop machine van Crop.Zone, Nufarm en importeur Kamps de Wild. Middels elektrocutie - en met behulp van een geleidingsvloeistof - doodt de machine het aardappelloof. Ook ziet de fabrikant goede kansen voor onkruidbestrijding, bijvoorbeeld om glyfosaat te vervangen. Dat vertelt productspecialist Patrick Piessens in de Boerenbusiness Studio.
Dinsdag 08:00 uur
olie olieraffinaderij

Analyse Olie

Olieprijs daalt door economische stagnatie

Door ongunstige economische verwachtingen dalen de koersen van de oliemarkt. Het vooruitzicht op een recessie in de Verenigde Staten en dreigende lockdowns in China trekken de olieprijs naar beneden. Dat de prijs laag blijft is echter verre van zeker. Op het moment is het wereldwijde aanbod namelijk schaars. Daarnaast verlies de EU door de boycot van Russische op korte termijn een belangrijke import-partner.
18 November 2022
ForFarmers

Interview Wolleswinkel & Tjebbes

ForFarmers: deur open voor stap buiten Europa

Groen en groei is volgens de directie van ForFarmers geen tegenstelling. En de zoektocht naar nieuwe markten is geen gesloten boek. 'In principe is geen land te ver. Wel is het zo dat we zorgvuldig rondkijken en geen overhaaste stappen zetten. In tegenstelling tot de eerder geformuleerde ambities is het toetreden tot nieuwe markten geen doel op zich meer', reageren en COO Pieter Wolleswinkel CFO Roeland Tjebbes op de herziene strategie van het beursgenoteerde veevoerconcern. 
17 November 2022
ForFarmers

Nieuws Herziene strategie

ForFarmers verlegt focus van groei naar vergroenen

Toen ForFarmers in 2020 met een nieuwe strategie kwam, had de directie vast niet kunnen bevroeden dat die twee jaar later weer moest worden herzien. De – naar eigen zeggen – snel veranderende marktomstandigheden en tegenslag in de resultaten vroegen om tweede versie. Waar eerst de focus op groei lag, heeft het beursgenoteerde veevoerconcern nu nadrukkelijk aandacht voor vergroenen.
17 November 2022
Cono Wim Betten

Nieuws Melk

Wim Betten zwaait af als topman Cono Kaasmakers

Wim Betten stopt per 1 juli 2023 als algemeen directeur van Cono Kaasmakers. Hij draagt zijn functie over aan Jerry Griep, de huidige commercieel directeur van het zuivelconcern uit de Beemster. Betten is sinds 2012 werkzaam bij Cono en per 1 januari 2016 algemeen directeur.
17 November 2022
frites

Nieuws Aardappelen

Opnieuw dreigend fritestekort in Zuid-Afrika

Terwijl de lokale aardappeloogst in Zuid-Afrika dit seizoen redelijk goed is, kampt het land opnieuw met een tekort aan frites. Antidumpingheffingen zorgen ervoor dat Europese fritesexporteurs met fikse heffingen te maken hebben. Daarmee verdubbelt of verdriedubbelt de toch al hoge fritesprijs. Inmiddels gaan geluiden op dat de heffingen snel moeten worden afgeschaft.
17 November 2022
kunstmest Agrifoto

Nieuws Kunstmest

Kremlin zet kunstmest in als pressiemiddel

In de onderhandelingen over het verlengen van de graandeal tussen Rusland, Oekraïne en het westen heeft het Kremlin de export van kunstmest ingezet als pressiemiddel. De export van ammoniak ligt sinds het begin van de oorlog deels stil. Een belangrijke pijpleiding – die loopt over Oekraïens grondgebied – is nog steeds buiten gebruiken. De exportinkomsten heeft Rusland hard nodig.
16 November 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief