Agribusiness

energie elektriciteit kolen

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs daalt tegen de verwachting in

De elektriciteitsprijs is in een week tijd bijna gehalveerd. Dat de productie van hernieuwbare energie vorige week flink terugliep, zorgde niet voor opwaartse prijsdruk. De daling van de prijzen van fossiele brandstoffen wist de lagere opbrengsten uit windenergie namelijk ruimschoots te compenseren. Daarnaast constateert ABN Amro dat arbeidstekorten de energietransitie wel eens in de weg zouden kunnen zitten.
Vandaag 09:00 uur
bearish

Opinie Han de Jong

Is meer optimisme over economie op zijn plaats?

Het ondernemersvertrouwen in Europa neemt verder toe, evenals de kans dat we een recessie gaan ontlopen. Vooral dankzij een dalende Europese gasprijs, het verminderen van leveringsproblemen en het einde van de Chinese lockdowns. De industriële bedrijvigheid houdt stand, maar er zijn grote verschillen tussen sectoren. De Amerikaanse economie is sterker dan verwacht, maar de risico's blijven.
Vrijdag 23:11 uur
gas

Analyse Energie

Gasprijs op laagste punt sinds september 2021

Op de gasmarkt heerst op het moment een ontspannen sfeer. Kouder weer heeft medio januari niet geleid tot een grote koersstijging op de TTF. Nu de temperaturen op korte termijn weer boven het vijfjarig gemiddelde uit lijken te komen, behaalt de gasprijs de laagste stand in zestien maanden. Daarnaast zet een eventuele heropening van de een na grootste LNG-exporteur van de Verenigde Staten de gasprijs extra onder druk.
Woensdag 17:30 uur
euro Subsidie

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

In de coronacrisis konden ondernemers financiële steun krijgen via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Daarmee konden werknemers worden doorbetaald. Nu dringt de tijd om de definitieve aanvragen daarvoor in te dienen. Binnen de landbouwsector hebben 903 werkgevers dat nog niet gedaan, meldt het UWV.
Woensdag 17:10 uur
ABZ Diervoeding

Nieuws Voer

ABZ en coöperatie De Valk verkennen fusie

Voercoöperatie ABZ De Samenwerking en De Valk Wekerom gaan per februari 2023 een strategische samenwerking aan. De samenwerking lijkt een opmaat naar een fusie.
Woensdag 12:35 uur
WUR Roel Jongeneel

Achtergrond Stikstof

'Oppassen voor productie-'slowdown' door EU-beleid'

Wetenschappelijke studies die tot nu toe gedaan zijn, wijzen erop dat de Green Deal en Farm-to-Fork-strategie de voedselzekerheid in de wereld negatief gaan beïnvloeden. Roel Jongeneel van Wageningen Economic Research benadrukt dat het gaat om modelanalyses en er veel onzekerheden zijn, maar volgens hem geven ze wel een goede eerste verkenning.
Woensdag 08:00 uur
export logistiek containers

Nieuws CBS-cijfers

Waarde stijgt, maar volume landbouwexport stagneert

De landbouwexport in 2022 lijkt op het eerste oog flink gegroeid te zijn, maar deze cijfers verdienen een nuance. Het afgezette volume laat namelijk een trendbreuk zien en stijgt niet verder. De fors hogere uitvoerwaarde komt vooral door de snel opgelopen prijzen van agrarische grondstoffen. Inflatie dus.
24 Januari 2023
energie elektriciteit

Nieuws Energie

Elektriciteitsprijs stijgt door lagere windkracht

Door de lagere productiviteit van windturbines viel de prijs van elektriciteit deze week hoger uit. Tot nu toe bleef de prijsstijging beperkt, maar deze week verwachten analisten een sterkere prijsstijging. De windsnelheden zijn deze week namelijk lager dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Daarnaast kondigde het kabinet deze week zijn plannen aan om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen.
24 Januari 2023
Walter Gerritsen

Interview Walter Gerritsen

'Veel vertrouwen in herziene koers ForFarmers'

Walter Gerritsen is sinds dit jaar voorzitter van FromFarmers, de boerencoöperatie die te boek staat als de grootste minderheidsaandeelhouder van het beursgenoteerde veevoerconcern ForFarmers. FromFarmers gaat onder zijn bewind meer zichtbaar worden belooft hij. Daarbij is Gerritsen vol vertrouwen in de herziene koers van ForFarmers, hoewel de prestaties de afgelopen jaren tegenvielen. 'Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe CEO, Theo Spierings, in een jaar tijd veel kan klaarstomen.'
22 Januari 2023
melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

De Nederlandse consumenten zijn voor de derde maand op rij iets minder pessimistisch. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de iets afnemende inflatie en onzekerheid. De Amerikaanse cijfers vallen tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het strenge winterweer in december. De Chinese cijfers zijn iets beter dan verwacht, tijd om daar het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren.
21 Januari 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Sterker wordende euro heeft rentewind in de zeilen

De euro klimt langzaam maar gestaag op ten opzichte van de dollar. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, verwacht dat de euro de komende tijd sterker gaat worden. Dat heeft allemaal te maken met het beleid van de centrale banken in de Verenigde Staten en de eurozone, zo vertelt Derks aan Eric de Lijster in de podcast Boerenbusiness Valuta. 'De euro heeft de rentewind in de zeilen.' Ook de ontwikkelingen in China met de yuan, in Japan met de yen en in het Verenigd Koninkrijk met het pond komen aan bod. 
20 Januari 2023
veevoer brok brokken varkensvoer

Nieuws Voer

Middelgrote coöperaties zetten flink meer voer af

De middelgrote voercoöperaties kunnen al langer goede cijfers weerleggen en die trend heeft zich in 2022 doorgezet. Ondanks een krimpende veestapel zagen AgruniekRijnvallei en Voergroep Zuid de afzet en ledenaantallen fors toenemen, zo maakten beide coöperaties deze week bekend.
20 Januari 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs niet van slag door lage temperatuur

Na een zeer warme start van januari staat de gasprijs nog altijd onder het niveau van de winter voor de oorlog in Oekraïne. Vooral hoge vulgraden van de Europese gasreserves zorgen voor een lagere gasprijs. Maar ook de de grotere beschikbaarheid van LNG drukt de prijs op de TTF.
18 Januari 2023
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Buitenwereld aan centrale banken: ‘Ik geloof je niet’

Geloofwaardigheid van de buitenwereld is het meest waardevolle bezit van een centrale bank. Het is een soort goodwill die niet op de balans te vinden is.
18 Januari 2023
Schoffelen biologisch erwten Agrifoto2

Nieuws Biologisch

HAK: Teelt peulvruchten en groente volledig biologisch

Groentefabrikant HAK wil dat in 2027 de 85% van zijn volume groente en peulvruchten die in Nederland wordt geteeld volledig biologisch is. Dat staat in het vandaag gepubliceerde 'Groene Akkerplan' van HAK.
18 Januari 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs nog maar net boven de 100 euro

Door de grote productie van windenergie daalde de elektriciteitsprijs het grootste deel van de week tot onder de €100. Ook een lage notering op de TTF zorgt voor een lagere elektriciteitsprijs. Toch is er ook een nadeel aan het groeinde aandeel van zonne- en windenergie. Netbeheerder Tennet waarschuwt  in een rapport aan het ministerie van Economische Zaken dat er vanaf 2030 wel eens elektriciteitstekorten zouden kunnen ontstaan. 
17 Januari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox