Agribusiness

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Politiek en rente maken financiële markten grilliger

De rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en van de Amerikaanse Federal Reserve hebben de valutamarkten aardig in beweging gebracht. Presentator Eric de Lijster zet met Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, alle financiële ontwikkelingen op een rij in deze nieuwe aflevering van Boerenbusiness Valuta.
Vrijdag 16:42 uur
olie

Analyse Energie

Olieprijs stijgt buitengewoon sterk

Na het dieptepunt van vorige week heeft de olieprijs zich binnen een week bijna volledig hersteld. De waarde nam toe, aangezien het Amerikaanse ministerie van Energie verwacht dat de vraag in de Verenigde Staten stijgt. Sinds donderdag zorgen schommelingen in wisselkoersen er echter voor dat de trend keerde. 
Donderdag 10:00 uur
windmolen

Opinie Kasper Walet

Kloof tussen droom politiek en weerbarstige praktijk

Ik ben zeker geen tegenstander van de energietransitie, maar constateer wel dat er een behoorlijke kloof bestaat tussen wat de politici willen bereiken en wat in de praktijk haalbaar is.
Donderdag 08:00 uur
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Managementwissel bij Weuthen Group

Weuthen Group, de bekende Duitse aardappelhandel uit Schwalmtal, introduceert twee nieuwe gezichten binnen het bedrijfsmanagementteam. De huidige directeuren Ferdi Buffen en Karl-Josef Dammer nemen op termijn afscheid. Opvolging komt vanuit de eigen gelederen.
Woensdag 09:15 uur
suiker Cosun

Analyse suiker

Gemengde vooruitzichten voor Europese suikermarkt

De bietenteelt in Europa begint gemiddeld met een behoorlijke achterstand dit seizoen. De natte omstandigheden treffen namelijk niet enkel telers in Nederland. Op de Europese suikermarkt blijft suiker onder druk staan, al is er geen sprake van een sterke daling. De suikerimport in Oekraïne heeft zijn quotum al bereikt voor dit seizoen en wordt formeel gestopt.
Dinsdag 17:30 uur
aardappelen spuiten frankrijk

Analyse Aardappelen

Groei Franse verwerkers is niet te stuiten

Fritesfabrieken schieten als paddenstoelen uit de grond in Noord-Frankrijk. De komende jaren zijn honderdduizenden tonnen extra fritesaardappelen nodig om alle bestaande en nieuwe lijnen te voeden. Het Belgische Ecofrost is begin juni gestart met de bouw van een nieuwe fabriek. Ook McCain breidt fors ook.
Dinsdag 14:00 uur

Podcast BB Marktkwartier

'Oplopende melkprijzen bij drassige weilanden'

De DCA-zuivelnoteringen zitten de laatste tijd in de lift en ook de melkprijzen lopen op. Wouter Baan en Klaas van der Horst, de zuivelmarktspecialisten zuivel van DCA Market Intelligence, zijn wel benieuwd naar de financiële reikwijdte van de melkverwerkers.
Dinsdag 11:00 uur
zonnepanelen zonneenergie

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs blijft hoog door afschakelen

De gasprijs nam deze week fors af, terwijl stroom aan de dure kant bleef. De gasprijs daalde nadat bekend werd dat een ernstige verstoring aan een Noors-Britse pijplijn snel verholpen was. Daarnaast ging door afschakeling van het stroomnet maar liefst een vijfde van alle opgewekte zonne- en windenergie verloren. 
Dinsdag 08:00 uur
olie olieraffinaderij

Nieuws Energie

Olieprijs reageert sterk op stap OPEC

De prijs van olie is deze week flink gedaald. De prijs nam flink af nadat oliekartel OPEC+ zijn nieuwe beleid bekendmaakte. Daarnaast blijkt er een overschot aan olie te zijn doordat vraag en aanbod in disbalans zijn. 
6 Juni 2024
Vion Food Group Ronald Lotgerink

Analyse Varkens

Hoe Vion ineens open kaart speelt over Duits vertrek

Toen we Vion-CEO Ronald Lotgerink (op foto) vorig jaar zomer vroegen of een vertrek uit Duitsland een optie was, antwoordde hij stellig de verlieslatende Duitse activiteiten niet volledig van de hand te willen doen. Vandaag kondigt het vleesconcern opeens aan toch bezig te zijn met een definitief vertrek uit Duitsland. Daarmee krijgt de reorganisatiesoap - die soms gepaard ging met wilde geruchten - weer een nieuw hoofdstuk. Opvallend is dat het bedrijf nu wel ineens open kaart speelt.
4 Juni 2024
Dick Schoof

Opinie Krijn J. Poppe

Van shocktherapie naar samen werken met de boer

Het wordt tijd voor een positieve column over het landbouwhoofdstuk van het hoofdlijnenakkoord voor het kabinet-Schoof. Want de afgelopen weken stonden de media bol van de kritische noten over een 'douceurtje' van rode diesel in 2027, symboolpolitiek rond de naamgeving van LVVN (nu nog LNV) en het idee dat je met lef Brussel op andere gedachten brengt.
4 Juni 2024
energie elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verre van stabiel

De gas- en elektriciteitsprijzen waren deze week redelijk onstabiel. Terwijl de gasprijs door hogere temperatuurprognoses voor de zomer steeg, wist de forse productie uit hernieuwbare bronnen de elektriciteitsprijzen niet te temmen.
4 Juni 2024
graanoogst tarweoogst stro tarwe - agri graan - agri

Nieuws granen

Graanpoolprijs Agrifirm flink omlaag in lastig jaar

Agrifirm heeft de graanpoolprijzen van oogst 2023 bekendgemaakt. De coöperatie geeft aan dat de oogst lastig verliep met lagere opbrengsten en mindere kwaliteit tot gevolg. Daarnaast maakte ook de markt een moeilijke tijd door. Waar komen de poolprijzen voor graan van Agrifirm op uit?
30 Mei 2024
olie

Analyse Energie

Amerikaanse vraag duwt olieprijs omhoog

De prijs van aardolie is deze week fors gestegen. De voornaamste reden daarvoor is de verwachting van de markt dat de OPEC haar productie niet gaat opschalen. Daarnaast trok een grotere Amerikaanse olieconsumptie de olieprijs nog wat extra op. Op woensdag vond echter een correctie plaats, toen de markt zijn focus verschoof naar het Amerikaanse rentebeleid.
30 Mei 2024
melkpoeder DMK

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke melkpoedermarkt lift mee in zuivelrally

De opwaartse beging op de zuivelmarkt komt vooral van boter en in mindere mate kaas. De melkpoedermarkt is op zichzelf bekeken te zwak om een opleving te forceren, maar kan wel meeliften op de rally die sinds halverwege mei gaande was.  
29 Mei 2024
FrieslandCampina

Nieuws Melk

Opnieuw verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

De overzeese activiteiten van FrieslandCampina hadden vorig jaar een negatieve impact op de jaarcijfers en die lijn wordt in 2024 voorlopig doorgetrokken. De activiteiten van Nigeriaanse dochterbedrijf van FrieslandCampina zijn de laatste tijd allesbehalve rooskleurig. In het eerste kwartaal moest Wamco – zoals het bedrijf heet – opnieuw een stevig miljoenenverlies incasseren. 
28 Mei 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden