Vydate niet beschikbaar

Aaltjesbestrijding blijft problematisch in 2016

7 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen voorjaar zorgde een beperkte beschikbaarheid van de nematicide Vydate 10G ervoor dat de akkerbouwsector creatief moest zijn met de bestrijding van aaltjes. Alternatieven voor het middel zijn slechts sporadisch beschikbaar. Naar alle waarschijnlijkheid zal Vydate ook aankomend voorjaar niet beschikbaar zijn. Akkerbouwers moeten waar nodig maatregelen nemen.

Als gevolg van een gaslek werd de fabriek van Dupont stilgelegd

Een gaslek op het terrein van DuPont in La Porte, Texas, zorgde er in november 2014 voor dat vier personen om het leven kwamen. Het gehele complex werd vervolgens stilgelegd. Als gevolg hiervan was de nematicide Vydate slechts beperkt beschikbaar. Er werd geteerd op aanwezige voorraden en het kleine beetje dat reeds was geproduceerd. Dupont werkt hard aan de eisen van Amerikaanse autoriteiten om de zaken weer op orde te krijgen. Echter, dat komt naar alle waarschijnlijkheid te laat voor het aankomende voorjaar in Europa. Een Engelse woordvoerder zegt dat de productie in januari 2016 wordt hervat.

Op het complex worden twee belangrijke werkzame stoffen geproduceerd. Eén daarvan – oxamyl – is de werkzame stof van Vydate. Het middel in granulaatvorm wordt gebruikt voor aaltjesbestrijding in ondermeer aardappelen, uien, peen, suikerbieten en lelies. Twee alternatieven zijn voorhanden: Mocap en Nemathorin. Eerstgenoemde mag alleen in aardappelen worden toegepast. Het tweede middel tevens in lelies. Dat maakt vooral de bestrijdingsmogelijkheden in uien, peen en suikerbieten problematisch. Zeker nu grondontsmetting met Monam (metam-natrium) niet langer kan worden toegepast.

‘Het wegvallen van Vydate is zeker problematisch te noemen’, zegt Frans van Egmond van toeleverancier Profytodsd. ‘Het zorgt voor een grote uitdaging bij telers, omdat het onder andere als een soort verzekeringspremie wordt ingezet. Vydate heeft namelijk een goede werking op luizen. Dit voorkomt dat je al vroeg met middelen als Actara en Amigo aan de slag moet. De vraag naar gezonde huurgrond zal door het tekort alleen maar toenemen. Voorheen kon je op percelen met een lichte besmetting - met behulp van Vydate - nog terecht. Dat is nu voorbij.’

Dit voorjaar heeft Profytodsd met het biologische middel Nemater van fabrikant Pireco geëxperimenteerd. Wanneer dit middel onder de juiste omstandigheden en op de juiste manier wordt toegepast zijn de resultaten volgens Van Egmond goed te noemen. ‘Op percelen met een zware aaltjesbesmetting heb je met Nemater niets te zoeken. Het is niet vergelijkbaar met Vydate, maar biedt voor de lichte gronden wel een alternatief.’

Nemater biedt een alternatief en werkt vooral op lichte grond

Nemater onderdrukt de aaltjes en bestrijdt ze niet, zoals een nematicide dat doet. Het biologische middel gebruikt een kruidenconcentraat, waar onder andere knoflook in zit. De rest houdt de fabrikant geheim. Bij het poten of zaaien wordt Nemater in granulaatvorm in de rij toegediend. Later volgt ter ondersteuning een volveldsbespuiting in vloeibare vorm.

Vydate wordt wereldwijd ingezet om aaltjes onder de duim te houden. Het tekort treft niet alleen Nederland. Dupont doet er alles aan om de productie zo snel mogelijk weer op te starten, laat Dupont's country manager crop protection Gerrit van Vugt weten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen akkerbouwers en bollentelers met hun bouwplan moeten schuiven. Dat heeft ook zijn effect op de beschikbaarheid van huurgrond, zo wordt gedacht.

Volgens Jo Ottenheim, secretaris van agrochemie brancheorganisatie Nefyto, zijn er nieuwe nematicide in aantocht. Echter, daarmee moet eerst praktijkervaring worden opgedaan. Dat gebeurt allereerst op kleine schaal. Zo kan het nog enkele jaren duren voor deze middelen volledig beschikbaar zijn. Maar, zo benadrukt Ottenheim, de ontwikkeling zit niet op slot. Ook biologische middelen moeten deze toelatingsprocedure doorlopen. De herkomst is niet van belang. Voor een methode als biofumigatie (groenbemester inwerken) geldt dat uiteraard niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden