Opbrengstcijfers NEPG

Aardappeloogst Verenigd Koninkrijk springt in het oog

16 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De NEPG heeft de definitieve opbrengstcijfers van de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen van de Europese Unie gepubliceerd. Met name de opbrengst in het Verenigd Koninkrijk springt in het oog. Voor het nieuwe jaar zijn de vooruitzichten van de NEPG positief. 

11,2

procent

daalt de opbrengst ten opzichte van vorig seizoen

Nadat de laatste definitieve cijfers van Frankrijk, Engeland en Nederland zijn vastgesteld, heeft de NEPG (North-Western European Potato Growers) de definitieve opbrengstcijfers van de vijf belangrijkste landen gepubliceerd: 25.314.000 ton. Dit is 11,2 procent minder dan vorig seizoen en ongeveer gelijk aan het vijfjarig gemiddelde.

Opmerkelijk zijn de hoge opbrengsten in Engeland. Met 50,1 ton per hectare ligt de opbrengst negen procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. In aanmerking genomen dat het areaal acht procent is afgenomen, is de totale opbrengst lager dan vorig jaar.

Naar aanleiding van de recente voorraadmeting van de VTA is het eerder bekendgemaakte oogst verwachtingscijfer naar beneden bijgesteld tot 53 ton per hectare.

De totale opbrengst en de actuele marktsituatie zijn tot op heden redelijk in balans. In het verdere verloop van het seizoen kan het ruime aanbod een extra stimulans vormen, waarvan de export van verse consumptieaardappelen kan profiteren. Dit kan, in combinatie met de reeds zeer goede export van verwerkt product buiten de EU, positieve vooruitzichten bieden in het nieuwe jaar.

De laatste vijf jaar is de vraag naar grondstof van de verwerkende industrie, met name in België, explosief toegenomen.

Daar waar de kwaliteit in de opslag over het algemeen als goed werd beschouwd, hebben vooral de te hoge buitentemperaturen meer problemen veroorzaakt dan eerder werd aangenomen. Niet alleen bij Bintje (laag onderwatergewicht) maar ook bij Innovator en Fontane.

Om de probleem partijen eerder te kunnen verwerken probeert de industrie kwalitatief goede partijen door de schuiven naar een later tijdstip. De vergoeding die hiervoor aangeboden wordt staat echter niet altijd in goede verhouding tot de werkelijke kosten en het extra risico.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NEPGopbrengst
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden