Inside: Aardappelmarkt

Russische aardappelteler benadeeld door consument

25 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Russische aardappeltelers kunnen dit seizoen maar moeizaam hun aardappelen verkopen. Afgelopen jaar zijn de opbrengsten goed geweest. Ook de sterk fluctuerende koers van de roebel helpt niet bij de afzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een sterk fluctuerende koers van de roebel maakt het moeilijk om exact in te schatten wat de aardappelprijzen momenteel in Rusland bedragen. In oktober en november kreeg je ongeveer 70 roebel voor één euro. Momenteel is dat 85 roebel. Duidelijk is dat de ongunstige wisselkoers het voor handelaren erg moeilijk maakt om aardappelen te exporteren. Het belangrijkste exportland is Azerbeidzjan en in mindere mate Tajikistan, Uzbekistan, Georgië en Mongolië

Momenteel bedragen de telersprijzen voor consumptieaardappelen ongeveer 14 tot 15 euro per 100 kg, meldt een Russische bron aan Boerenbusiness. Dat lijkt niet slecht maar, voor de Russische teler is dat de kostprijs. Op veel plaatsen komt de opbrengst per hectare niet boven de 30 ton uit. Uitschieters tot 50 ton zijn haalbaar maar lang niet in ieder gebied. Daarbij komt dat de tarrapercentages veel hoger liggen.

De aardappelteelt lijkt weer meer in achtertuintjes plaats te vinden

Terwijl het totale geoogste volume in Rusland jaarlijks met enkele procenten toeneemt gaan er ook geluiden op dat de consumptie juist afneemt. Als de ruim 146 miljoen inwoners van het land allemaal wat minder aardappelen kopen heeft dat mogelijk groot effect op de markt. We zeggen hier kopen, niet eten. Want, het lijkt erop dat het telen weer meer in de achtertuintjes plaats gaat vinden. Het product in de Russische supermarkt is niet altijd om over naar huis te schrijven en de consument heeft het niet altijd breed.

Omdat de aardappelteelt zich in rap tempo blijft ontwikkelen – niet in de minste plaats vanwege kennis en kunde uit Nederland – lijkt het aannemelijk dat de opbrengsten ook gestaag toe blijven nemen. Echter, het weer speelt ook een grote rol en zorgt voor onzekerheid, net als de koers van de roebel. Een overschot kan zo weer in een tekort worden omgezet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden