Inside: Aardappelmarkt

Hogere contractprijs Agristo voor lange bewaarders

2 Februari 2016 - Clarisse van der Woude - 4 reacties

De Belgisch-Nederlandse aardappelverwerker Agristo heeft haar prijzen voor komend teeltjaar naar boven bijgesteld, althans voor de lange bewaring. Ook is er een kleine uitbreiding in het te contracteren volume voor Innovator.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agristo trekt voor haar telers in België en Nederland één lijn. ‘Voor de waardering van de af landperiode zien we in Nederland geen al te grote verschillen, maar dit verschil neemt wel toe in de loop van de bewaarperiode’, aldus procurement manager Steven de Cuyper. Vooral aan het eind van het seizoen in mei gaat het om een groot verschil.

De af land (week 38 tot 43) prijs van Innovator heeft Agristo gezet op 97,50 euro per ton. Het is voor het eerst dat Agristo deze prijs bekend maakt. ‘Voorheen kochten we in deze periode vooral Fontane in, maar komend seizoen zijn we uitgebreid met Innovator.’ In week 13 betaalt Agristo voor Innovator een prijs uit van 142,50 euro per ton bij een sortering van 35 mm opwaarts. Fontane doet 132,50 euro per ton op week 13.

Komend seizoen zijn we uitgebreid met Innovator

Het is exact dezelfde prijs als de telers in België krijgen. ‘Wij staan voor een hoge transparantie en geloven niet in drie verschillende prijslijsten. Hiermee denken wij transparant en duidelijk te zijn’, licht De Cuyper toe. Daarmee is Agristo af land gelijk geprijsd als McCain en LWM, maar op week 13 beduidend hoger. Vergeleken met vorig jaar is de week 13 prijs 7,50 per ton hoger.

Daarmee is ook de daling van vorig jaar teniet gedaan. ‘Wij willen een forum bieden om voor een vaste prijs in te dekken. Ik voel het spanningsveld tussen Nederland en België, maar wij hebben een iets ander standpunt en daar ligt de waardering van lange bewaring wat hoger.’ Afgezien van de prijzen houdt de verwerker de voorwaarden in lijn met vorig jaar en komt ook dit seizoen niet met nieuwe contractvormen. Fontane blijft voor de groep het belangrijkste ras. ‘Daarnaast Innovator en wat Challenger en Markies. In België komt daar nog Bintje bij, maar in onze fabriek in Tilburg wordt Bintje niet meer verwerkt.’

Het vaste prijscontractvolume blijft gelijk. Ook voor het nieuwe diepvrieshuis dat over twee maanden bij de specialiteitenfabriek in Nazareth wordt opgeleverd, is op korte termijn niet direct een uitbreiding in grondstof nodig.

De pootgoedprijzen liggen bij Agristo iets lager dan vorig jaar. De beschikbaarheid is echter wat krapper. ‘Daarin valt vooral Fontane op. De pootgoedhuizen moeten nog veel sorteren, maar het kan mogelijk nog gevolgen hebben voor het areaal en een verschuiving naar andere rassen.’

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden