Inside: Aardappelmarkt

Tafelaardappelmarkt bevindt zich op tweesprong

8 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Na een goede jaarafsluiting is de tafelaardappelmarkt in januari in het slop geraakt. Vraag vanuit Oost-Europa is vereist om de handel weer op gang te trekken, maar die blijft uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er wordt nog steeds naar Oost-Europa gekeken voor nieuwe exportkansen. De vraag in het oosten en zuidoosten van Europa komt echter maar mondjesmaat op gang, ondanks dat landen als Polen en Tsjechië beduidend minder hebben geoogst. Wellicht dat de milde winter hier aan bijdraagt. Een klein aanbod is voldoende om in de vraag te voorzien, wat de prijzen enigszins in de benen houdt.

De komende weken zijn allesbepalend voor de aardappelmarkt

De komende weken zijn allesbepalend voor de aardappelmarkt. Aan de ene kant is het de vraag hoeveel aanbod er vanuit het zuiden van Europa gaat komen. Belangrijke teeltgebieden - onder andere in Spanje - hebben met een kleiner areaal te maken. Ongunstige weersomstandigheden kunnen de opbrengst negatief beïnvloeden.

Aan de andere kant bepaalt ook het aankomende voorjaar wat de markt gaat doen. Wordt die vroeg of laat? Volgens de dertigdaagse verwachting van DCA Agroweer wordt voor de rest van februari een bovengemiddelde temperatuur in Europa verwacht, gecombineerd met regelmatig neerslag. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Europa met nog meer winterweer te maken gaat krijgen, wat wederom een vroeg voorjaar in petto kan hebben.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden