Inside: Aardappelmarkt

Vrije handel trekt aan Britse aardappelen

1 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het feit dat aardappeltelers in Groot-Brittannië zeer moeizaam afstand doen van hun product zorgt ervoor dat de prijs flinke sprongen maakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor vrije aardappelen in alle segmenten – frites, tafel en fish & chips – noteert AHDB in de week tot 26 februari gemiddeld net geen 160 pond per ton. Omgerekend 204,14 euro per ton. Inclusief contracten bedraagt de gemiddelde prijs bijna 162 pond per ton. Dat is 207,85 euro per ton. De prijs voor vrije aardappelen staat daarmee op de op drie na hoogste plaats. Alleen in 2010 en 2012 was de prijs op dit moment nog hoger.

De meeste vraag is er naar witvlezige rassen voor de tafelmarkt in Engeland. Daar kwam maarliefst 19 pond bovenop de prijs. Telers doen namelijk niet snel afstand van hun product. Normaal fungeert Schotland als gatenvuller voor de Engelse markt. Echter, door een kleinere oogst daar gebeurt dat dit jaar veel minder.

Kijken we alleen naar fritesaardappelen dan wordt met heel andere prijzen gewerkt. De huidige prijs voor Maris Piper bedraagt nu 125 pond per ton. Omgerekend goed 160 euro. Daarmee staat het in schril contrast tot de markt voor aardappelen die naar de vele fish & chips zaakjes gaan. Daar wordt tot 171 pond per ton betaald in het oosten van Engeland. Het betreft dan wel gesorteerd product in 25 kg zakken.

In het zuidwesten, oosten en noorden van Groot-Brittannië wordt tussen de buien door gepoot. Dat levert wat vertraging op, wat vervolgens weer in de huidige markt doorklinkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden