Inside: Aardappelmarkt

Vroege segment in de lift om gat te dichten

10 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het lijkt erop dat in West Europa meer vroege aardappelen gepoot gaan worden om het gat te dichten tussen de laatste bewaaraardappelen en de hoofdoogst. Dat blijkt uit de eerste berichten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren werken inmiddels toe naar de vroege Pasen dit jaar. De export vanuit het Middellands Zeegebied en Noord Afrika begint op gang te komen. Vorst is daar de grote spelbreker. Vooral Spanje en Cyprus hebben daarmee te maken. Grote delen van het vroege aardappelgebied rond Sevilla hadden afgelopen week nog met nachtvorst te maken. Wat dat voor gevolgen heeft is nu moeilijk te zeggen, maar het vertraagt de oogst wel.

Spanje en Cyprus hebben te maken met nachtvorst wat de oogst vertraagd

De oogst in Egypte is dit jaar iets later op gang gekomen maar inmiddels liggen de eerste aardappelen in Europese supermarkten. Door de economische situatie in Rusland wordt er minder verkocht aan dat land. Er is zo een groter volume beschikbaar wat naar West-Europa wordt geëxporteerd. De Duitse aardappelhandel Weuthen noteert voor Egyptische aardappelen 48 tot 50 euro per 100 kg franco verpakstation. Ook Israel had eerder dit seizoen met vorst te maken. Desondanks wordt een normale tot goede oogst verwacht. Een gebrek aan interesse vanuit Oost-Europa zorgt voor meer aanbod in het westen met een prijs van 64 euro per 100 kg af verpakstation.

Inmiddels zijn in de Duitse regio’s Pfalz en Nedersaksen eind februari de eerste vroege aardappelen gepoot. Ook op Tholen zijn afgelopen week de eerste aardappelen in de koude grond gegaan. Met droog weer in de langdurige voorspelling hebben telers een afwachtende houding. Het koude weertype met ’s nachts nachtvorst lijkt echter aan te houden. Gaat er mondjesmaat gepoot worden dan hoeft dan nog geen voorsprong op te leveren. Net als de voorgaande jaren hebben Oost Europese landen als Polen en Tsjechië wederom met een droge en relatief warme winter te maken. Dit kan de vraag naar aardappelen vanuit het westen iets temperen.

De vraag naar pootgoed schetst het beeld voor dit seizoen. Voor veel rassen moet inmiddels gemeld worden dat ze zijn uitverkocht. Het gaat vooral om Fontane, Innovator, Markies, Premiere en Agria. Challenger is nog mondjesmaat verkrijgbaar. In Duitsland zijn de tafelaardappelenprijzen de afgelopen week gestabiliseerd. Dit komt mede omdat de prijs steeds verder is toegenomen. Daar draagt ook de stemming op de fritesaardappelmarkt aan bij. In Nederland kabbelt de vraag naar tafelaardappelen rustig door. De gedachte is nog steeds dat de prijs iets omhoog kan. Ook hier liggen de eerste nieuwe aardappelen in het schap, afkomstig uit onder andere Marokko en Malta.

Groot-Brittannië kent een soortgelijke situatie. Eind februari en begin maart kon er verspreid over het land mondjesmaat wat gepoot worden op de zandgronden. Inmiddels heeft het eiland met forse regenval en zelfs nieuwe overstromingen te maken. Telers die nog productie van een goede kwaliteit hebben zitten houden de deur op slot. De handel moet moeite doen om voldoende product los te krijgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden