Inside: Aardappelmarkt

Vaste stemming aardappelmarkt weg

5 Augustus 2016

De vaste stemming in de aardappelmarkt en daarmee ook op de termijnmarkt is verdwenen. In een analyse van Aardappelmarkt wordt uit de doeken gedaan wat er speelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Opende de april 2017 maandag 1 augustus nog op 18,60 euro vrijdag 5 augustus zakte de markt naar onder het 17,00 euro niveau. De komende weken gaat de richting van de markt verder worden bepaald door de groeiomstandigheden. Het weertype en met name de dagtemperatuur (hebben we nog tropische dagen?) gaan een belangrijke factor zijn voor wat betreft de stemming.

De regen van de afgelopen week in de vroege teeltgebieden van met name België gaan er volgens verwachting voor zorgen dat de marktprijs onder druk zal komen te staan. Het 20,00 euro niveau voor fritesgeschikte aardappelen wat PCA/FIWAP dinsdag 2 augustus nog op het bord liet zetten zal de komende weken niet gehandhaafd kunnen worden. Belgapom gaf hierop een aantal dagen later al een signaal door met 2,50 euro per 100 kg te zakken naar 17,50 euro.

De daling van de marktprijs van vroege aardappelen is overigens niks bijzonders. Telers moeten sowieso de aardappelen leveren en de afnemer is uiteindelijk bepalend met betrekking tot de uitbetalingprijs. Dat de termijnmarkt dan ook zou zakken door het terugzetten van de prijs van de vroege aardappelmarkt is weinig contructief.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden