Inside: Aardappelmarkt

Poolse aardappelopbrengst maakt comeback

7 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Poolse aardappeloogst maakt dit jaar een comeback als we de meest recente cijfers mogen geloven. De fors lagere oogst wordt daarmee gemakkelijk gecounterd echter, de productie komt nog steeds lager uit dan het niveau van de voorgaande jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Geschat wordt dat het Poolse aardappelareaal dit jaar op 305.000 hectare uitkomt. Dat houdt een stijging van 1,5 procent in ten opzichte van 2015. De gemiddelde opbrengst komt naar schatting uit op 24 ton per hectare, wat een totaal volume van 7,4 miljoen ton inhoudt. De groeiomstandigheden – die de oogst van 2015 nekte – zijn dit jaar fors beter. Reden om rekening te houden met kans op goede nagroei.

7,4

miljoen ton

aardappelen worden verwacht

Het weer bepaalt in grote mate hoe succesvol de Poolse aardappelopbrengst is. Die fluctueert dan ook sterk. Zo werd in 2015 21 ton/ha gerooid en in 2014 bijna 28 ton/ha. De grafiek van het areaal toont wel een duidelijke trend en die gaat naar beneden. Al is daar in 2015 en 2016 wel een halt toe geroepen.

Wordt een totaal volume van 7,4 miljoen geoogst, dan heeft dat een negatief effect op de binnenlandse markt, vanwege overaanbod, waardoor de prijzen dalen. En dat terwijl de West-Europese landen juist met forse prijsstijgingen te maken hebben. Gaan de Polen hierdoor naar het westen kijken? De prijzen liggen over de gehele linie in het land lager, waardoor ons prijsniveau zeer aantrekkelijk is. Echter, het is voor de Polen niet makkelijk aardappelen te exporteren, vanwege de aanwezigheid van ringrot en rassen die niet altijd aansluiten bij de vraag.

Opvallend is de importsituatie te noemen. Toen in 2013 de opbrengst kelderde werd fors meer geïmporteerd. Dat gebeurde afgelopen seizoen echter niet en dat is opmerkelijk. Over een periode van twaalf maanden – tot 1 juli – werd 150.000 ton geïmporteerd. In 2013 was dat ruim 200.000 ton. Dit toont dat de markt zich aanpast wanneer minder product beschikbaar is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden