Inside: Aardappelmarkt

België mist 1 miljoen ton aardappelen

13 Oktober 2016

Uit de eindopbrengst van de praktijkpercelen in België zoals gewoonlijk gedaan door het PCA en Fiwap blijkt dat de gemiddelde hectareopbrengst van de fritesaardappelen circa 15 procent lager uitpakt t.o.v. het meerjarig gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kwam de gemiddelde hectareopbrengst van het altijd nog grote ras Bintje in de voorgaande jaren uit op bruto 50 ton, dit oogstjaar is dat 42 ton (-16%). Van het sterk in areaal groeiend ras Fontane komt de gemiddelde hectareopbrengst uit op bruto 47 ton, 7 ton minder dan het meerjarig gemiddelde. Andere rassen als Challenger en Innovator halen bruto de 50 ton niet (gemiddeld 48 ton tegen bruto 55 ton in andere jaren).

60

procent

van het Belgische areaal moet nog worden gerooid

Door de forse uitbreiding van het areaal (12%) in België zou de aardappeloogst in een normaal jaar uitkomen op maar liefst 4,75 miljoen ton. Het te verwachten grotere volume aardappelen zou nodig zijn om de honger van de Belgische fabrieken (toenemende verwerkingscapaciteit) te stillen. Door echter de uiteindelijk gemiddeld fors lagere aardappeloogst, maar ook door het wegvallen van verzopen percelen (wordt wel eens vergeten), zal de oogst 1 miljoen ton lager gaan uitpakken dan verwacht. De problemen door uitval vanwege bijv. groeischeuren, groen etc. zijn (kunnen) niet verwerkt worden in de analyse.

Let wel; ten tijde van publicatie van dit artikel (20/10) moet zeker nog 60% van het areaal in België worden gerooid. De problemen spitsen zich toe in Wallonië waar telers vanwege de droogte nog geen 25% van het areaal hebben kunnen rooien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden