Inside: Aardappelmarkt

Tafelaardappelareaal Nedato beweegt mee met de markt

16 Januari 2017 - Niels van der Boom

Ieder jaar eten Nederlanders minder aardappelen. Tafelaardappelen wel te verstaan. Aardappelbedrijven moeten hier op anticiperen echter, er zijn meer factoren die effect hebben op het areaal. Voor aardappelcoöperatie Nedato is het jaarlijks puzzelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de wandelgangen wordt gesproken over een forse teruggang in het tafelaardappelareaal van coöperatie Nedato uit Oud-Beijerland. Boerenbusiness vroeg directeur Wim van de Ree naar de waarheid achter dit gerucht: ‘Ieder jaar stellen we het areaal bij aan de veranderingen van de markt. Het ene jaar wordt meer gecorrigeerd dan het andere. Over de gehele linie krimpen we voor 2017 tussen de 3 en 5 procent. Die ontwikkeling is al jaren gaande.’

3-5

procent

krimp in het tafelaardappelareaal per jaar

In de supermarkt worden minder tafelaardappelen verkocht. Dat is voor Nedato de belangrijkste reden om hun areaal aan te passen. Een Nederlander eet gemiddeld zo’n 50 kilo aardappelen per jaar. Daar komt 30 kilo aan frites en chips bij. Dat was vijftig jaar geleden nog 100 kilo. In landen als Duitsland, Engeland en Polen wordt nog steeds meer dan 100 kilo per persoon geconsumeerd.

‘Naast een krimp in de verkoop heeft ook het rassenpakket invloed op de areaalontwikkeling’, legt Van de Ree uit. ‘De rassen van vandaag de dag leveren meer kilo’s per hectare. Dat is al wel tien jaar zo. We kunnen daarom met een kleiner areaal af. Een voorbeeld: In een zak stamppotaardappelen vond je vroeger Eigenheimers. Die wil de (jongere) consument niet meer, omdat je ze moet napitten. Het opvolgende ras levert meer kilo’s, waardoor het areaal krimpt.’

Sommige telers stappen over op fritesaardappelen

Klimaatverandering heeft eveneens invloed op het areaal dat Nedato jaarlijks inplant. ‘We zien dat er steeds vroeger in het seizoen grotere volumes vroege aardappelen beschikbaar zijn in Nederland. De grootste krimp vindt daarom in dit segment plaats’, aldus de Nedato-directeur. ‘Het gaat per jaar om zo'n 100 tot 150 hectare op een totaal areaal van 3.000 hectare. Overigens neemt het areaal bij de late rassen juist iets toe. Op het leveren van kwaliteit staat een premie. Je ziet specialisatie ontstaan. Telers die consequent een hoge kwaliteit leveren investeren in een kistenbewaring en andere techniek. De areaalafname vindt daarom vooral plaats bij telers die op de ondergrens qua kwaliteit zitten. Die beslissen – zeker bij de markt vandaag de dag – om fritesaardappelen te gaan telen. De mechanisatie en bewaring is toch aanwezig, waardoor ze de teelt niet snel helemaal opgeven.’

Het tafelaardappelsegment heeft bij Nedato niet met een nijpend pootgoedtekort te maken, zoals die zich nu bij fritesrassen manifesteert. Van de Ree wijt dit aan een andere structuur en lange termijn plannen: ‘We maken meerjarige afspraken en plannen vooruit. Bij de fritesteelt zie je dat in een enorm tempo is omgeschakeld van Bintje naar – vooral – Fontane in België. Daar kunnen handelshuizen niet tijdig op anticiperen. Dergelijke verschuivingen zien we bij tafelaardappelen niet gebeuren. Maar, ook de tafelrassen hebben met minder kilo’s pootgoed te maken door lagere opbrengsten. Een tekort is er niet, maar het is niet zo dat we over hebben.’

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden