Inside: Aardappelmarkt

Franse telers hopen op opening nieuwe fritesfabriek

26 Januari 2017 - Clarisse van der Woude

De vraag naar frites en aardappelproducten is dusdanig dat er op een dag een fabriek op Franse bodem wordt gebouwd. Dat zei Arnaud Delacour, voorzitter van de Unie van Aardappeltelers UNPT, dinsdag op de jaarvergadering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktleider België heeft meer areaal voor de teelt en rotatie van fritesaardappelen nodig, zo stelt hij. ‘Vanwege logistieke redenen worden de productielocaties nabij teeltgebieden gevestigd. Volgens onze berekeningen levert een fabriek 800.000 euro per jaar op als deze in de Franse productiegebieden wordt gevestigd in plaats van in België.’

Daarmee verandert het inzicht van de Fransen. Frankrijk heeft zich zo’n 20 jaar geleden massaal gestort op de versmarkt en veel inspanning verricht om een goede exportpositie te krijgen. Dat is ook gelukt. Frankrijk staat alom bekend om de uitstekende kwaliteit tafelaardappelen, maar de teruglopende consumptie en de tendens naar lokale producten in de wereld leidt ertoe dat het marktaandeel zakt.

Met de expansie van friteslijnen en het groeiende aanbod aan contracten ligt de weg open om de verwerking naar zich toe te trekken

Franse aardappeltelers switchen daarom vaker van tafel- naar industrieaardappelen. Ze konden ze al kwijt aan de Belgische fabrieken en ook Nederlandse verwerkers zijn actief op Frans grondgebied met de teelt en inkoop van grondstof. Met de expansie van friteslijnen en het groeiende aanbod aan contracten ligt de weg open om de verwerking naar zich toe te trekken.

Een andere reden voor de Fransen om zich meer op fritesaardappelen te richten is de eis van McDonald’s Frankrijk die alleen frites van Franse bodem wil hebben die is verwerkt door een Franse fabriek. Op dit moment heeft McCain er twee vestigingen. In het Noorden heeft groenteverwerker Ardo een locatie die ook frites kan snijden. Vergeleken met de capaciteit in Nederland en België is het feit dat de Franse telers hun hoop uitspreken op een nieuwe verwerker dan ook niet zo gek.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden