Inside: Aardappelmarkt

Poolse aardappelen scherp in prijs gestegen

9 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Sinds begin dit jaar is de Poolse aardappelprijs scherp in prijs gestegen. Niet alleen door het winterweer, maar ook omdat aardappeltelers in het land eindelijk wakker worden. De verhoudingen tussen prijzen in West- en Centraal-Europa zijn erg scheef. Ook voor de toekomst tracht het land zijn exportmogelijkheden veilig te stellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de oogst daalde de gemiddelde groothandelsprijzen naar een stabiel niveau van 7 tot 8 euro per honderd kilo. Met de jaarwisseling is daar echter verandering in gekomen. In drie weken tijd klom de prijs met ruim dertig procent. De prijsrange is breder, met uitschieters tot 15 euro voor de hoogste kwaliteit. Dit zijn echter handelsprijzen. De 'boerenprijzen' komen dus iets lager uit. Het niveau ligt een kwart onder dat van vorig seizoen.

25

procent

liggen de aardappelprijzen in Polen lager t.o.v. vorig seizoen

Deels heeft dit te maken met het winterweer. Transport richting Nederland en België kan alleen met geconditioneerd transport plaatsvinden, al gaan er wel verhalen dat ook de normale productstroom op gang blijft. In Roemenië ontstaat eveneens meer vraag, waardoor prijzen stijgen. Volgens insiders is er echter nog een ander feit dat meespeelt. Poolse aardappeltelers worden eindelijk wakker en realiseren zich dat hun prijsniveau niet rijmt met dat in West-Europa en de daarbij behorende vraag naar grondstof. Kopers moeten dus met meer geld over de brug komen om tot handel te komen.

Polen is het enige land binnen de EU dat geen aardappelen mag exporteren binnen de Unie. Dat steekt bij de Poolse aardappeltelersorganisatie. Dit jaar lopen de hazen anders, maar normaal gesproken is het omwille de ringrotbesmetting niet toegestaan. De aardappelorganisatie is met de minister van landbouw in gesprek om ook in de toekomst vrij te kunnen exporteren.

Om vrij consumptieaardappelen uit te voeren wil de organisatie een zone opstellen die gegarandeerd vrij van ringrot is. Binnen die zone is het alleen toegestaan gecertificeerd pootgoed te telen. Veel bedrijven gebruiken nu nog louter eigen vermeerdering. Daarnaast moeten de partijen voor export gecontroleerd worden. Dat moet sneller gebeuren dan nu het geval is, zo eist voorzitter Marian Sikora.

De Poolse landbouwminister ging eind vorig jaar al in gesprek met de Nederlandse ambassadeur over de import en export van landbouwproducten. Afgelopen jaar werd bijna 40 procent meer geoogst dan in 2015 het geval was. West-Europa heeft een aardappeltekort en daar helpen de Polen graag bij.

Een andere eis die de Poolse aardappelorganisatie bij het ministerie heeft neergelegd zijn de teeltondersteunende maatregelen. De sector eist meer subsidie voor de aanschaf van gecertificeerd pootgoed. Goed nieuws voor de Nederlandse pootgoedsector, maar slecht voor de consumptietelers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden