Inside: Aardappelmarkt

Negatieve gevoel niet uitgekomen voor Q-Potato

13 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

Pootgoedseizoen 2016 begon in een enigszins negatieve sfeer, maar met een fatsoenlijke kwaliteit en goede vraag kijkt Q-Potato er met een goed gevoel op terug. Waar het bedrijf in Lemmer op haar afzetmarkten tegenaan liep, licht Wouter Mutsaers, in- en verkoop pootaardappelen, toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen seizoen was er veel te doen om het vrije exportras Spunta. Dat begon al vroeg in het exportseizoen met de nieuwe importregeling van Algerije. Dat leidde tot nervositeit in de markt en de prijzen kwamen onder druk te staan. Voor Q-Potato Holland BV, die voornamelijk draait op exportrassen, is Spunta een belangrijke troef. 'Gaat Spunta onderuit, dan neemt het ook monopolyrassen in haar prijsval mee. We gingen dan ook met knikkende knieën seizoen 2016/17 in', schetst Mutsaers de omstandigheden in het najaar.

Uiteindelijk bleek Spunta toch het voorkeursras van veel landen

Snel door voorraad heen
De wijzigingen van Algerije hielden de hele sector bezig en toch bleven de prijzen staan. 'Deels ondersteunt door een goede consumptiemarkt. Uiteindelijk kreeg Spunta toch de voorkeur van veel landen. Toen Algerije in de tweede week van januari met extra quotum kwam, was de voorraad van Spunta er ook snel doorheen.'

Voor Q-Potato leverde dat in de klasse E 28/55 een poolprijs op van 30,15 euro. Voor Hermes klasse E 28/55 zette het bedrijf een prijs neer van 35,50 euro. Dit is exclusief opzakvergoeding en btw. 'Ondanks een hectisch seizoen hebben wij onze vaste relaties goed kunnen beleveren en hebben we relatief weinig klachten gehad. Nagenoeg alles is als pootgoed verkocht. Kortom: een goed verlopen seizoen.'

Vragende Zuid-Europese markt
Naast Noord-Afrika is ook Zuid-Europa een belangrijk afzetgebied voor Q-Potato. 'Ook hier is een vragende markt door goede consumptieprijzen. Dat was hét moment om te verkopen.' Verder doet Q-Potato zaken in het Midden-Oosten. 'Onze verkopen naar Saoedi-Arabië, Israel, Jordanië en Libanon zijn gelijk gebleven aan vorig jaar.'

Kunstgrepen uithalen om areaal vol te krijgen

Mutsaers merkt op dat ondanks de oorlog in Syrië de pootgoedafname in die regio toch weer hoger ligt dat het jaar ervoor. 'Ook al is qua het logistiek en betalingsverkeer lastig.’ Verder stijgt elk jaar ook de export naar Noord-Afrika en Europa.

De kwaliteit van de exportrassen was afgelopen seizoen goed. Telers hadden niet veel werk aan het afleveren van poters.' Q-Potato is niet voornemens om wijzigingen in het pakket van vrije rassen aan te brengen. Ook in de opzet en strategie van de pootgoedpool ziet hij geen aanleiding voor aanpassingen. Wel trekt de vraag in het buitenland naar hogere pootgoedklassen aan.

Grove maten en veel snijwerk
De landelijke kwaliteitstoestand van het monopolypootgoed van industrierassen was een ander verhaal. Agria, Fontane en Innovator kampten met groeischeuren, schurft en een lage opbrengst. Q-Potato, die de belevering van monopolypootgoed voor Flevopooltelers verzorgt, moest kunstgrepen uithalen om het consumptie areaal vol te krijgen.

'De industrie wil uitbreiden, maar er was minder pootgoed. Ook wij merkten die krapte en hebben dat moeten oplossen door naar grovere maten te gaan en veel te snijden. In goed overleg met de handelshuizen van die rassen zijn we daar goed uitgekomen. Op dit moment zien we dat de opkomst, ondanks het snijden, vele malen beter is. Dat was vorig jaar wel anders.' Concluderend is het aanvankelijke negatieve gevoel niet uitgekomen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden