Er was ook op dinsdag 13 juni geen maat op de stijging van de termijnmarkt van het april 2018 contract. Het gaat om een stijging van maar liefst 1,40 euro, ten opzichte van het slot een dag eerder, en een omzet van 641 contracten.
Maandag 12 juni ging de markt al goed uit de startblokken, maar door het aanhoudende droge weerbericht werd daar op dinsdag 13 juni nog een tandje bijgezet.
Vraag uit België en Frankrijk
De vraag lijkt momenteel vooral uit België en Frankrijk te komen. De zorgen nemen met het uitblijven van de regen toe. De aardappeltelers hebben relatief veel aardappelen gecontracteerd en hebben, met het afgelopen seizoen in het hoofd, snel zorgen over het niet kunnen voldoen aan de contractverplichtingen. Daar waar dus beregend kan worden, draaien de installaties dag en nacht in de hoop de aardappelplanten aan de praat te houden.
Opvallend is dat de prijs van de oude oogst aardappelen nog weinig reageert op de actuele situatie (met betrekking tot de nieuwe oogst). De vraag is te beperkt, terwijl de prijsvorming van de vroege uiterst kalm blijft. Blijkbaar wil en hoeft de verwerkende industrie nog niet te schakelen om mogelijke tekorten bij aanhoudende droogte kunnen dichten.
Stijging is te vroeg
De stijging is wel erg vroeg in het seizoen en vaak reageert een markt dan te snel en te heftig. Daarbij is een opvallende vergelijking de beweging die de termijnmarkt van de oogst van 2005 maakte. Ook toen ging de markt in dezelfde periode in korte tijd snel omhoog, om na enkele dagen (door onverwachte regen) weer snel te zakken.
In andere belangrijke delen van Noordwest-Europese aardappelteeltgebieden is er niks aan de hand. Deze telers grijpen de hoge prijzen dan ook aan om extra dekking te nemen op hun aardappelen. Deze liggen ruim boven de contractprijzen en zullen bij een normale oogst naar verwachting een goed rendement geven op de teelt.