De aardappeltermijnmarkt kenmerkt zich in deze fase van het verkoopseizoen door een zeer volatiel verloop. De vraag voor kopers én verkopers is nu: welke kant gaat de markt op? Houdt het droge weer aan of komt er verlossend water voor naar droogte snakkende gewassen?
Al vanaf het begin van dit voorjaar werd menigmaal gerefereerd aan het memorabele jaar 1976. Iedereen weet wat er toen gebeurde. Nu de droogte aanhoudt, worden die verhalen steeds sterker. Kijkend naar het koersverloop van de aardappeltermijnmarkt zijn er ook bruggen te slaan met recentere jaren.
Cruciale weken voor prijsvorming
Wie een blik werpt op historische gegevens van het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt ziet in één oogopslag dat de periode tussen week 25 en week 35 cruciaal is voor de prijsvorming. Op dit moment kopieert 2017 de lijn van 2005 en in een iets mindere mate van 2015. Slaan we de gegevens erop na, dan is te zien dat na een opleving een korte periode van stabilisatie plaatsvond, om vervolgens door te stomen tot 25 euro of meer.
Terugval naar prijspiek
Het ziet er naar uit dat de markt vroeg aan zet is gekomen, in vergelijking tot voorgaande seizoenen. De terugval is vandaag, dinsdag 20 juni, al merkbaar. Rond het middaguur beweegt de markt op 18,70 euro, nadat hij gisteren 19 juni sloot op 19,90 met een forse omzet van bijna 700 contracten. Daarmee is het gat, wat gisteren is geslagen, vandaag weer opgevuld.
Volatiel karakter
Welke kant de koers op gaat, hangt af van de regen die gaat vallen. Kortom: wordt het 1976 (gortdroog) of 2011 (zeer nat). Dat geeft de prijsvorming van het aprilcontract een zeer volatiel en explosief karakter. Het kan alle kanten op gaan.
Meer grafieken en historische prijsinformatie? Bezoek dan de database. Zelf handelen op de termijnmarkt? Neem dan contact op met DCA Finance.