Inside: Aardappelmarkt

Komt de klap straks als de buien komen?

21 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

Met een gemiddelde verlaging van 1,1% is het percentage pootgoed dat de NAK heeft verlaagd, vergelijkbaar met andere jaren. Dit blijkt uit de veldkeuring van de NAK die tot nu toe ruim 60% van de pootgoedpercelen voor het eerst keurde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot nu toe is er bijna 412 hectare verlaagd, dat is 1% van het totale pootgoedareaal. Afgezet tegen 2016 en 2015 lijkt dat cijfer er bovenuit te steken, maar gezien de verhoging van het areaal valt het mee. "Geen extreme uitkomst", stelt Ad Fioole, regiohoofd buitendienst NAK. "Dat zal uiteindelijk op het totaal niet veel uitmaken."

Opslagproblematiek en vermenging komen dit jaar opvallend hoger uit

Zuid meeste verlagingen
Regio zuid kent van de 4 gebieden, met 2%, de meeste verlagingen. Fioole heeft daarvoor een theoretische oorzaak. "In zuid zijn wij vroeger gestart met de veldkeuring en daarom al verder in de keuring." Opvallend vindt hij wel de oorzaken van de verlagingen.

De verlagingen vonden voornamelijk plaats op bacterieziek (59%). Mozaïek werd minimaal gevonden. De overige oorzaken vormen 41%. De voornaamste verlagingsreden is raszuiverheid. "Opslagproblematiek en vermenging komen opvallend hoger uit dit jaar. We hebben een milde winter gehad en op veel percelen wordt 1 op 3 geteeld. Opslagplanten zijn niet weg gevroren en dat gaat nu een rol spelen."

Effect droogte en hitte
Het effect van het droge en hete weer is dat bacterieziek vaak opdroogt. "De symptoomexpressie blijft achterwege, maar komt er regen? Dan zie je bacterieziek weer de kop op steken."

De regen van donderdag stelde weinig voor

De regen van donderdag 22 juni stelde weinig voor; komt de klap dan bij de buien die volgende week mogelijk vallen? “Regen kan doorwas een kans geven. Daarnaast staan de gewassen die volop staan te bloeien toch wel onder stress; bacterieziek is dan een reële optie.”

Verder wijst Fioole op de hoeveelheid luizen. "De druk is behoorlijk en ze zijn aardig actief. Dat is niet zonder risico. De opslag die er is, is niet altijd even gezond en vormt daarom een potentiële besmettingsbron. Selectie is dus nodig."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden