Inside: Aardappelmarkt

Stet komt eerste pooljaar met KWS-pakket goed door

26 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

Voor Stet Holland was oogst en verkoopjaar 2016/2017 een spannend jaar. Het was het eerste jaar waarin het ook de aangekochte KWS-Potato rassen goed moest zien te vermarkten. Daarbij zat het handelsbedrijf vast aan een scherp gezet areaal in een seizoen waarin ook nog eens de opbrengsten tegenvielen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe heeft het handelshuis dat zich voorheen profileerde als verkoper van pootgoed voor landen rondom de Middellandse Zee, het er afgelopen seizoen met het nieuwe rassenpakket vanaf gebracht? Niet alleen had ook Stet te maken met de quotumwijzigingen van Algerije dat hen als exportspecialist misschien nog wel harder kan raken, ook kregen ze er een aantal populaire chipsrassen bij: een nieuw segment voor Stet. “Door de toevoeging van het KWS-pakket heeft er inderdaad een verschuiving plaatsvonden, maar de versrassen van KWS sluiten goed aan bij het afzetgebied van het oude Stet’, licht directeur Peter Ton toe die daarmee doelt op heel Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Processing markt
Succesnummer VR808, de grootste chipsaardappel, werd voor het eerst via Stet op de markt gebracht. Ook die verkoop liep gesmeerd. Niet alleen omdat het ras een exclusieve deal heeft met PepsiCo dat wereldwijde afzet garandeert, maar ook omdat de teeltcontracten en het KWS-personeel verantwoordelijk voor de processing markt in de deal naar Stet zijn meegenomen. “De komst van KWS-rassen heeft ons als bedrijf nog sterker gemaakt; ons geografisch focusgebied is verder gegroeid van 15 afzetlanden naar 24, met name op het gebied van vers. Daarnaast is de focus op industrierassen erbij gekomen.”

Prijstechnisch gezien hebben we dit eerste jaar na de overname een mooi jaar gedraaid

Geluk met zo’n goed eerste afzetseizoen
Al met al spreekt Ton van een goed verlopen eerste jaar. “Natuurlijk hadden wij ook geluk dat het eerste jaar na de overname zo’n goed afzetseizoen was. Toch hadden we ook met moeilijkheden te kampen. Op het moment dat KWS Potato zijn assets verkocht, hadden zij het areaal behoorlijk scherp gezet. Toen de opbrengsten vervolgens ook nog lager dan gemiddeld uitvielen, kostte het ons moeite om iedereen tevreden te stellen met voldoende pootgoed. We hopen ook de komende jaren voldoende pootgoed in huis te hebben. Prijstechnisch gezien hebben we dit eerste jaar na de overname een mooi jaar gedraaid.”

Goede zaken voor dubbeldoelrassen
De Stet en de KWS-pool van oogst 2016 draaiden dit jaar los van elkaar. Iedere pool kende zijn eigen contractvoorwaarden en vergoedingsafspraken. De Stet pool behaalde over oogst 2016 een gemiddelde E prijs van €32,37 voor de maat 28-55*. Daarbij dient rekening gehouden te worden met het feit dat er 3 rassen in de pool tot 60 mm gaan. Voor Spunta is een resultaat geboekt van €30,73. Opvallende zaken die het seizoen echt hebben getekend zijn er volgens Ton niet.

“Natuurlijk bracht het besluit van Algerije om meer te kopen verlichting en was er een ongekende vraag naar fritesrassen en minder naar vers en export. Santana is een ras dat buitengewoon goed heeft gepresteerd met gemiddeld €35,32 voor klasse A t/m S*. De aardappel met friteskwaliteiten doet het goed in warme klimaten. Vooral vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten was veel vraag naar Santana. Ook rassen zoals Triplo die zowel vers kan als over goede bakeigenschappen beschikt, de zogenaamde dubbeldoelrassen, deden goede zaken.”

Verplichtingen groter dan beschikbaarheid
Toch was Afrika niet de trekker van de markt, dat was afgelopen seizoen duidelijk Europa in verwerking en vers. “De zaken met Afrika zijn niet slecht verlopen, maar zulke goede cijfers als in 2015/2016 heeft Nederland niet kunnen halen. Deels natuurlijk doordat Algerije minder afnam. Daarentegen deed het Midden-Oosten het merkbaar beter. Een onmiskenbare plus in Syrië en ook zwaargewichten als Saoedi Arabië hebben fors ingekocht. Azië deed lekker mee.”
 

We hadden Ramos tegen topprijzen kunnen verkopen, maar de verplichtingen waren groter dan de beschikbaarheid

Groeischeuren waren voor Stet geen issue, maar schaarste wel. Dat komt bij Ramos nog het meest tot uiting. “Vanwege de lagere opbrengst en het feit dat de Stet pool niet egaliseert, komt de uitbetalingsprijs aan de onderkant uit. Doordat we aan onze langjarige verplichtingen moesten voldoen, hielden we geen volume in de bovenmaat over om op de vrije markt te verkopen. We hadden Ramos tegen topprijzen kunnen verkopen, maar de verplichtingen waren groter dan de beschikbaarheid. Nu komt er een poolprijs uit van net onder de €30 (tot maat 50).’ 

Oogst 2017 met 1 pool verder
Voor de komende oogst zijn de 2 pools samengevoegd. Er is nu 1 telerscommissie die van beide pools alleen de goede contractvoorwaarden heeft overgenomen. Zo hanteerde de KWS-pool bijvoorbeeld een combinatie van een hectare en kg voorschot. “Wij waren dit niet gewend en betaalden alleen bij uitleveren uit. Eén voorschot kan echter tot liquiditeitsproblemen leiden, nu is besloten dat we een combi doen van een hectarevoorschot in de herfst, dat wordt aangevuld naar een kg-voorschot in januari of februari.”

De grootste verandering voor KWS-telers is echter de norm. De KWS-regeling was afhankelijk van de bestemming, terwijl de Stet-norm - ongeacht de bestemming waarnaar toe de pootaardappelen worden verscheept - altijd hetzelfde is. Ik denk dat we een goede mix hebben gemaakt.” Voor de langere termijn neemt Stet het hele rassenpakket onder de loep. “We hebben nu meer dan 30 rassen. Dat vinden wij te breed. Eerst kijken we in welke rasprofielen er overlap is waarna we met de sterkste doorgaan.”

*Genoemde prijzen zijn herfstprijzen, exclusief vergoedingen, inclusief kwekerslicentie

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden