Inside: Aardappelmarkt

Aardappelkwaliteit zet Flevopool voor uitdaging

4 Juli 2017 - Niels van der Boom

Een uitdagende aardappelkwaliteit, ook op de Flevolandse kleigronden, maakte het voor Flevopool lastig om het maximale uit de markt te halen. Categorie 2, waar de pool graag zijn product in afzet, hanteert immers strenge eisen. De unieke Variopool zorgt wel voor een plus in de prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de oogst van 2015 startte Flevopool met de zogenaamde ‘Variopool’. Volgens poolvoorzitter Jan Dirk Tonkens uniek in de markt. Variopool houdt in dat de teler zelf beslist hoeveel product er mag worden voorverkocht. Het maximum percentage is 30% van het totaal aantal hectares. Het minimum is 0%. Wie meer voor wil verkopen komt in de Tonnenpool. Die kent een maximum van 40 ton per hectare.

23,37

euro/100 kg

is de gemiddelde prijs van pool oogstjaar 2016

Termijnmarkt
Flevopool zet de aardappeltermijnmarkt in als instrument om meer uit de markt te halen. Aangesloten telers storten zelf geld voor de termijnmarkthandel en ontvangen hierop 7% rente. “We zijn een echte telersvereniging. Van boeren, voor boeren”, benadrukt Tonkens. “Iedereen is erbij gebaat de hoogste prijs te realiseren, die terugkomt bij de boer. Daarom zijn we ook volledig onafhankelijk.” Dankzij de financiële inleg kan Flevopool gedurende de zomermaanden verkopen op de termijnmarkt doen, wanneer effectief verkopen vaak niet mogelijk is.

Gehoopt op meer
Voor levering in week 13 betaalt Flevopool €24,14 per 100 kilo voor Agria. Voor Markies is dat €24,02, voor Innovator en Fontane €23,27 en voor Ramos en Lady Anna €22,07 per 100 kilo. Alle prijzen zijn gerealiseerd in de pool zonder voorverkoop. Dat levert een gemiddeld saldo op van €23,37 tegenover €17,81 vorig jaar. De gerealiseerde prijs over 6 jaar bedraagt €15,04 voor levering in week 13. “Telers waren op de ledenvergadering van 3 juli tevreden, maar hadden uiteraard gehoopt op meer”, licht de voorzitter toe. “De kwaliteit maakte het lastig om alle aardappelen voor de hoogste prijs te verkopen. Noodgedwongen is meer in categorie 1 afgezet. Door de moeilijke rooiomstandigheden waren er veel partijen met teveel rooibeschadiging en blauw. Ook waren er partijen met veel groeischeuren. Veel aardappelen zijn noodgedwongen beregend om ze te kunnen oogsten. De structuur van de grond was vanaf het voorjaar al slecht.”

De meeste schade verwacht ik op de zand- en lössgrond

Kleigrond doorstaat droogte
Tonkens is voorzichtig met zijn voorspellingen over het huidige groeiseizoen en de komende oogst. “In het zuiden van de Benelux is het nog steeds erg droog. Daarnaast heb je te maken met de fritesindustrie en hun onverminderde vraag naar aardappelen”, zo schetst hij het beeld. “Op dit moment ziet de oogst er niet optimaal uit, gekeken naar het zuiden van Nederland, België en Noord-Frankrijk. Ik sluit me aan bij de termijnmarkt en hoe die beweegt. Op de kleigrond is de situatie niet het ergst. Die gronden zijn opdrachtig en de opbrengst egaler. De meeste schade verwacht ik van de zand- en lössgronden. Je merkt dat de vraag naar kleiaardappelen blijft bestaan. Ze zijn erg gewild.”

Nieuw teeltgebied
In april maakte Q-Potato bekend samen te gaan met Flevopool. Dit bedrijf treedt reeds op als commissionair voor de pool. De eigen aardappelpool van het bedrijf uit Lemmer wordt voor de oogst 2017 bij Flevopool gevoegd. Dit betekent dat het teeltgebied zich uitbreidt van Flevoland naar het zuidwestelijk kleigebied. Volgens Tonkens past deze uitbreiding binnen de strategie die de pool hanteert.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden