Inside: Aardappelmarkt

Aardappelpool Eriva bewijst meerwaarde

5 Juli 2017 - Niels van der Boom

Aardappeltelers die zijn aangesloten bij de Eriva aardappelpool kunnen tevreden zijn met het resultaat dat dinsdag 4 juli werd gepresenteerd. Dit wil echter niet zeggen dat het financieel rendement van de teelt, ten opzichte van vorig seizoen, zoveel beter is dan in oogst 2015. De verschillen in opbrengst per ras zijn soms groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eriva realiseert voor oogst 2016 een gemiddelde poolprijs van € 23,50 per 100 kilo in week 13. Dit is de prijs exclusief BTW, waarnog wel € 0,03 per 100 kilo aan poolkosten van worden betaald. De genoemde prijs geldt voor de rassen Bintje, Fontane, Innovator, Lady Anna en Ramos. De bewaarvergoeding bedraagt +/- € 0,10 per 100 kilo. De poolprijs geldt voor fritesgeschikte kleiaardappelen 40 mm opwaarts. Tenminste 60% is 50 mm opwaarts.

23,50

euro/100 kg

is de gerealiseerde basisprijs in week 13

Plus voor Agria
Het ras Melody telt in week 13 een plus van € 0,40 per 100 kilo, bovenop de basisprijs. Bij het ras Maritiema wordt € 0,50 per 100 kilo in mindering gebracht. Positieve uitschieter is het ras Agria, met een plus van € 1,50 per 100 kilo. Dat brengt de poolprijs voor Agria, in week 13, op € 25,00. Export naar afnemers, anders dan fritesfabrieken, hebben voor deze hogere prijs gezorgd. Ook de periode van het verkoopseizoen heeft invloed op het resultaat. “Toen er vraag was naar Innovator stonden de termijnmarkt en fysieke markt op een laag niveau”, legt poolbeheerder Sjaak Ermers uit. “Het ras Bintje, een relatief klein en stabiel areaal binnen de pool, konden we juist afzetten toen er veel vraag naar was.” Vorig jaar moest Bintje nog een min van € 1,5 voor zijn rekening nemen op de basisprijs.

Fabrieken zijn soepel geweest en hebben de zaken zeer correct afgehandeld

Kleine meerprijs voor kwaliteit
Dat de gerealiseerde prijzen behoorlijk hoger liggen, ten opzichte van oogst 2015, betekent niet dat telers zoveel beter af zijn, weet Ermers: “Afgelopen oogst rooide een teler misschien 40 ton Innovator per hectare. Goed voor een saldo van € 9.400. In 2015 oogstte hij 50 ton per hectare, tegen € 8.650. Het saldo van oogst 2016 zit hier maar een klein stukje boven.” Over de productkwaliteit is veel gezegd en geschreven. “De fabrieken zijn soepel geweest en hebben de zaken zeer correct afgehandeld”, meent Ermers. “De fabrieken hadden ook geen andere keuze. Met iedere aardappel is zuinig omgesprongen. In het voornaamste Eriva-teeltgebied Flevoland kwamen eveneens groeischeuren voor, net als rooibeschadiging. Desondanks valt het gemiddeld tarrapercentage niet tegen. Wat opviel is dat partijen met een hoge kwaliteit zich prijstechnisch niet voldoende konden onderscheiden. Dat is wrang voor de boer, die niet met kwaliteitsproblemen te maken had.”

Pootgoedpuzzel
Na de lage opbrengstverwachtingen, die afgelopen zomer werden vastgesteld, kwam Innovator uiteindelijk nog lager uit. Ramos leverde meer kilo’s dan gedacht. Mede omdat er meer aardappelen van dit ras in een kuub passen, weet Ermers. Vorig seizoen speelde mee dat bovenmaats pootgoed de consumptieaardappelmarkt bedierf. Daar was in seizoen 2016/17 geen sprake van. De pootgoedvoorziening, voor oogst 2017, leverde de pool wel enige hoofdbrekens op. “Het was lastig om over voldoende pootgoed te beschikken, maar uiteindelijk is dat wel gelukt. Bijzonder is het dan om te zien dat in Europa wederom een areaaluitbreiding plaats kan vinden, terwijl pootgoed zo’n schaars goed bleek. Binnen de pool verschuift een deel van de oppervlakte Ramos naar Lady Anna.”

15,08

euro/100 kg

Is de gemiddelde poolprijs over 10 jaar

Belang pool stijgt
“Na afgelopen seizoen is het fritesfabrieken duidelijk geworden dat de grondstofvoorziening niet altijd vanzelfsprekend is. Voorzichtigheid is geboden”, merkt de Eriva man op. “Fabrieken handelen naar dit gegeven en proberen meer grondstof op contract vast te leggen. Het economisch belang van de pool neemt hierdoor toe. Onze gemiddelde poolprijs, over de periode oogst 2006 tot en met 2016, komt uit op € 15,08 per 100 kilo. Daarmee weet de gerealiseerde poolprijs door de jaren heen een plus te maken bovenop het vaste prijscontract. Daarbij komt dat poolafzet een teler rust geeft, zeker bij grote fluctuaties op de markt. Dit gemak is lastig in geld uit te drukken. Bij een contract met de fabriek is je enige zekerheid de maximum prijs die je ontvangt. De Eriva pool kent daarom ook geen voorverkoop. Dat is ook een soort vaste prijscontract. Dit past niet bij ons. We zien dat er meer oog is voor de aardappelpool.” Het gros van de aangesloten telers bevindt zich in Flevoland. Een enkeling daarbuiten. Groei is geen doel op zich. “Boeren kennen de vent en de tent. Dat spreekt hun aan”, vat Ermers nuchter samen.

Droogte stelt groei uit
Nuchter is hij ook over de komende oogst: “Aardappelen op zandgrond groeien in juli. Op klei gebeurt de meeste productie in augustus. De droogte van juni imponeert me daarom niet. Misschien ook omdat ik het niet echt aan den lijve heb ondervonden. Droogte stelt de groei uit, tot er regen komt. Het verleden wijst uit dat ook in augustus een enorme groei plaats kan vinden. Hitte is iets anders. Dat kost opbrengst. Dit hebben we vorig jaar in augustus gezien. Wat oogst 2017 brengt, is afwachten.”

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden