Goede vraag op alle markten

Hectareprijs Agrico oogst 2016 hoogste ooit

6 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Door de goede consumptiemarkt met veel vraag en een hoog prijsniveau, betaalt coöperatie Agrico dit oogstjaar een recordbedrag van ruim 160 miljoen euro uit. Donderdagmiddag zijn de telers in een vergadering ingelicht over de goede resultaten.

De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S t/m A bedraagt €33,43 per 100 kg. Vorig jaar bedroeg dat €26,55. Het gemiddelde saldo over alle afgeleverde consumptie-aardappelen voor de maat 0/+, ongesorteerd, levering week 9 bedraagt €12.350 per hectare. De gemiddelde prijs komt hiermee op €25,36 per 100 kg.* 

€33,43

per 100 kg

gemiddeld over alle maten klasse S t/m A

Zeer goede vraag
De pool van Agrico bedroeg in 2016 12.650 hectare. Een uitbreiding van 4% ten opzichte van oogst 2015. De gerealiseerde kilogramopbrengst per hectare was met ongeveer 38 ton per hectare circa 10% lager dan oogst 2015.
Door een beperkter aanbod en een zeer goede vraag op alle markten is het pootgoed van oogst 2016 nagenoeg volledig uitverkocht geraakt.

Politieke en financiële uitdagingen
De pootgoedmarkt voor de vroege export en de overzee markt waren goed in balans. "De laatste jaren worden we geconfronteerd met steeds meer uitdagingen op deze markten door politieke, maar ook financiële situaties. Het prijsniveau was gelijkwaardig tot iets hoger dan dat van afgelopen oogst."

Eén van die uitdagingen was het importquotum van Algerije. "Het land heeft het quotum op het laatste moment nog uitgebreid, waardoor ook de rassen voor deze markt goed konden worden afgezet." 
De Europese consumptiemarkt daarentegen was vanaf het begin erg goed. Dit zorgde voor een grote vraag naar pootgoed. De Agrico-rassen voor de Europese versmarkt raakten dan ook uitverkocht op een prijsniveau boven dat van 2015.

Gespannen fritesaardappelmarkt
De situatie op de markt voor de verwerkende industrie was vanaf het begin van het seizoen gespannen. De oogst van consumptieaardappelen werd door de droogte in België en Noord-Frankrijk behoorlijk vertraagd. Samen met een uitbreiding van de productiecapaciteit bij de verwerkers zorgde dit vanaf het begin van het seizoen voor hoge prijzen op de vrije markt.

Verruiming groeischeurnorm leverde extra volume op, maar minder dan verwacht

Groeischeuren
Het pootgoed bestemd voor de verwerkende industrie wordt grotendeels in meerjarige contracten vastgelegd en leek aanvankelijk door het, in met name het grove pootgoed, veelvuldig voorkomen van groeischeuren richting een tekort te gaan. Agrico pleitte daarom voor een verruiming van de norm voor groeischeuren. "Dit heeft een extra te verkopen hoeveelheid opgeleverd, deze was echter kleiner dan ingeschat. Het prijsniveau van de verkopen van industrierassen is ten opzichte van 2015 iets gestegen." 

Uitverkocht in bio-pootgoed
De opbrengsten van het biologisch geteelde pootgoed waren met 19,8 ton per hectare erg laag. Al het pootgoed raakte daardoor uitverkocht met een gemiddelde uitbetalingsprijs van €72,67 per 100 kilo. Directeur Jan van Hoogen kijkt zeer tevreden terug op oogstjaar 2016. “Vorig jaar konden we al spreken van een recordjaar qua pootgoed. Dit seizoen hebben we deze groei samen met onze leden nog eens fors overstegen." 

* De genoemde uitbetalingsprijs (28/+) van €33,43 is het gemiddelde over alle geleverde poot-aardappelen, exclusief btw. Agrico hanteert sinds een paar jaar een gemiddelde prijs voor alle geleverde pootaardappelen over alle maten (28/+) klasse S t/m A. Deze prijs is niet vergelijkbaar met de pootgoedprijs die andere handelshuizen naar buiten brengen.

De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen €2,40 per 100 kg. Voor monopolierassen is gemiddeld €1,70 per 100 kg aan licenties ingehouden.

Lees hier de resultaten van de consumptieaardappelpool.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Nieuws Aardappelen

Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden