Inside: Aardappelmarkt

Droogte in België erger dan gedacht

18 Juli 2017 - Niels van der Boom - 23 reacties

Het neerslagtekort in België breidt zich uit over het land. De situatie in West-Vlaanderen is het meest nijpend, maar ook andere gebieden hebben met wijdverspreide droogte te maken. Juni heeft weinig verlichting gebracht. Juist in de droge gebieden worden veel aardappelen geteeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het in de Vlaamse kustregio erg droog is, daar is reeds veel over geschreven. De droogte breidt zich verder uit over het land, waardoor ook andere teeltregio’s worden beïnvloedt. Dat blijkt uit kaarten van het neerslagtekort in België, die Fiwap publiceerde. De provincie Henegouwen heeft het erg droog. Verder naar het oosten toe is meer neerslag gevallen.

Gebrekziektes zichtbaar
Het gebrek aan neerslag zorgt voor bijzondere taferelen in aardappelgewassen. Vooral percelen met een slechte structuur en de zeer droge velden springen er nu uit. Dat leidt tot gebrekziektes, alternaria of symptomen die hier op lijken. Ozonschade, een tekort aan magnesium en boron worden waargenomen. Vooral op lichte grond is schade zichtbaar. Met name het ras Innovator lijkt veel problemen te geven.

Droogte breidt uit
Op de kaart met het neerslagtekort kunnen we zien dat twee regio’s eruit springen. West-Vlaanderen en de provincie Henegouwen (Hainaut). Ook in de streek Haspengouw (Hesbaye) is het droog. Sinds het poten is hier zeer weinig neerslag gevallen, waardoor tekorten oplopen. In het noorden en zuidoosten is het qua vochthuishouding beter gesteld. Ook over de grens, in Noord-Frankrijk is nauwelijks neerslag gevallen.

Overgang oude naar nieuwe oogst
Ondertussen verwerken Belgische fritesfabrieken de laatste restjes van oogst 2016, terwijl de nieuwe oogst voorzichtig begint. Pas vanaf begin augustus start de verwerking van nieuwe aardappelen op grote schaal. Contractprijzen van de allervroegste rassen (Amora, Sinora en Anosta) liggen tussen de €14,50 en €18,00 per 100 kilo. Voor vrije aardappelen worden soortgelijke bedragen betaald, meldt Fiwap. Daarnaast worden nog oude Markies, Fontane en Challenger verwerkt.

18-20

euro/100 kg

wordt voor vroege fritesaardappelen betaald

Bakkwaliteit valt tegen
De opbrengsten variëren enorm van 20 ton per hectare, met 45% of minder 50mm opwaarts, tot 45 ton per hectare met 70% 50mm opwaarts. Dit is vooral afhankelijk of beregend is en in welke mate. Over de gehele linie wordt 20 tot 25% minder kilo’s verwacht dan gemiddeld is. Dat is een probleem voor contracttelers, die niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Onderwatergewichten zijn goed; tussen 380 en 420. De bakkwaliteit scoort niet altijd hoge punten. Dit wordt gewijd aan de stress die de gewassen door extreem hoge temperaturen in juni hebben gehad.

Veld ruimen voor nieuwe teelt
In haar marktbericht van 18 juli schrijft PCA over een indicatieve vrije aardappelprijs van €18 tot €20 per 100 kg. Het gaat hier om direct rooibare frietgeschikte aardappelen, minimaal 60% 50mm+ en een onderwatergewicht van minimaal 360. De handel hierin is echter zeer beperkt. Sommige telers doen zaken om het land vrij te hebben voor een tweede teelt.

Laat telers niet het gelag van de droogte betalen

Industrie moet teler ontzien
Ondertussen vraagt boerenbelangenbehartiger Algemeen Boerensyndicaat aan de aardappelindustrie om coulant om te gaan met de contracten. Volgens Proefcentrum PCA komt de opbrengst van niet-beregenende vroege aardappelen niet boven 20 ton/ha en die van beregende 30 tot 35 ton/ha. Vanwege het captatieverbod kon maar weinig beregend worden. Contracten verplichten de telers product te leveren. Een regel die na oogst 2016 voor veel hoofdbrekens zorgde. Deze zomer staan beide partijen voor hetzelfde feit. ABS roept in een brief aan Belgapom op telers niet 'het gelag' te laten betalen omdat ze de gecontracteerde volumes niet kunnen leveren, schrijft nieuwssite Vilt.

Dubbel probleem
Verwerkers schermen met het feit dat telers zelf hun handtekening onder de voorwaarden hebben gezet. ABS reageert hierop dat de voorwaarden niet onderhandelbaar zijn. Een overmachtclausule, zoals de groenteteelt kent, is bij aardappelen niet aanwezig. Dit omdat de aardappelteelt ook een vrije markt heeft en industriegroente niet. ABS woordvoerder Guy Depraetere hoopt dat de aardappelsector contracten terugneemt en dat telers de kans krijgen het contractvolume aan te passen. Vorig jaar was dat volgens Depraetere soms mogelijk. Afnemers onthouden zich van een beslissing. Na oogst 2016 is met sommige getroffen telers besproken de ontbrekende volumes naar het komend jaar door te schuiven. Dat breekt deze bedrijven nu dubbel op.

Lees ook: Vroege oogst België definitief mislukt. Dit zijn de gevolgen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden