Inside: Aardappelmarkt

Belgische droogte krijgt officiële status

24 Juli 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Nadat het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België afgelopen voorjaar als uitzonderlijk droog bestempelde, kan het ambtelijk apparaat in werking worden gesteld om te zien of getroffen boeren in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Wanneer voor meer dan €1,24 miljoen aan schade wordt geconstateerd, betitelt de overheid het als een officiële ramp. Alleen zo komen bedrijven in aanmerking voor een vergoeding.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maanden april, mei en juni zijn door het KMI als uitzonderlijk bestempeld. Dat is een verlossend woord voor boeren en gemeentes. Tot 8 september hebben zij de tijd om schades door te geven. Vervolgens moeten gemeenten een voorlopige vaststelling aan de schadecommissie leveren, schrijft Vilt. Boeren moeten zelf het initiatief nemen, maar de gemeente regelt de uiteindelijke uitvoering. Vlak voor de oogst wordt een definitieve oogstraming uitgevoerd.

5.580

euro

per hectare is de schadedrempel voor een vergoeding

Landbouwramp of niet?
Na binnenkomst van de schaderaming maakt de Vlaamse landbouwadministratie een schatting van het totale schadebedrag. Wanneer dit bedrag hoger ligt dan €1,24 miljoen krijgt de situatie de erkenning landbouwramp. Ook moet het gemiddelde schadebedrag per dossier €5.580 bedragen en de opbrengst minimaal 30% onder het gemiddelde liggen.

Ook Wallonië droog
West-Vlaanderen heeft de twijfelachtige eer om het droogste stuk van België te zijn, maar het KMI raamt ook dat in 259 van de 262 Waalse gemeentes het te droog is geweest dit voorjaar. Volgens de Vlaamse landbouwminister Schauvliege zijn in Vlaanderen circa 150 gemeentes getroffen door de droogte. Ook in Wallonië wordt de schade nu door boeren en experts geraamd. Voor hun geldt dezelfde deadline.

Tekst gaat verder onder de foto

Nederland wordt ook in de droge gebieden inmiddels met voldoende neerslag bediend. In België blijft het uitzonderlijk droog.

Aardappelopbrengst 7% lager
Ook 2016 kende vele extremen in België. Uiteindelijk werd dat jaar niet als landbouwramp erkend. Bureau FOD Economie publiceerde 24 juli cijfers over de definitieve gewasopbrengsten. Hieruit blijkt dat de opbrengst van aardappelen ruim 7% lager ligt. De oogst van tarwe ligt zelfs een kwart lager. Die van gerst 19% en bieten zijn 10% minder geoogst.

De Belgische aardappeloogst komt nipt boven de 3 miljoen ton uit

De gemiddelde aardappelopbrengst van consumptieaardappelen voor de bewaring wordt op 38,78 ton per hectare becijfert. Dat was een jaar eerder nog 48 ton per hectare en in 2014 zelfs 52,64 ton per hectare. Pootgoed scoorde in 2016 juist hoger. De vroege aardappelen brachten gemiddeld 5,5 ton hectare minder op ten opzichte van oogst 2015. De totale Belgische oogst voor bewaaraardappelen komt daarmee nipt boven 3 miljoen ton van 77.553 hectare.

Duitsland veel regen
Ook in juli hebben de Belgische boeren vooralsnog weinig regen ontvangen. Vooral langs de grens met Nederland is neerslag gevallen. Daar komt de teller tot boven de 90 millimeter, terwijl dat langs de kust soms maar 20 millimeter is.

Ook in Wallonië is het droog, en over de Franse grens is het niet veel beter. Duitsland toont al heel het groeiseizoen een ander beeld. Daar regent het ook nu weer behoorlijk. In de belangrijke aardappelteeltgebieden is voldoende neerslag gevallen en staat nog meer op stapel.


Duitsland wordt al het gehele seizoen goed van neerslag voorzien. Zeker in de belangrijke aardappelteeltgebieden. Ook nu valt er weer voldoende neerslag.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden