Nu het einde van de maand juli in zicht is, kan de balans (aangaande het oude aardappelseizoen) opgemaakt worden. Het was een seizoen met veel extremen en met goede prijzen.
De lage opbrengst in de EU-4 landen zorgden voor een positieve stemming, met prijzen die opvallend stabiel waren door het gehele seizoen heen. Er waren maar een paar extra impulsen nodig om de prijzen naar recordhoogten te brengen en toch is dit niet gebeurd.
Extra exportvraag kwam niet los, waardoor nieuwe impulsen uitbleven. De tweede kans was het voorjaar, een later voorjaar zou tot een prijsstijging kunnen lijden. Ondanks dat de teelt van vroege aardappelen voor een deel mislukt is, in met name West-Vlaanderen, kwam ook daar niet de impuls om de markt naar nieuwe hoogten te brengen.
Geen afzet voor oude aardappelen
Er gebeurde zelfs het tegenovergestelde. De laatste oude aardappelen lijken geen afzet meer te krijgen bij de fritesverwerkers. Eind juli zijn er nog steeds oude aardappelen beschikbaar. Telers die lang gewacht hebben op een sterke opleving van de markt, vissen nu achter het net. De vraag naar oude aardappelen is compleet verdwenen, de verwerkers hebben de aansluiting goed gemanaged. Er is duidelijk beter gecalculeerd dan in voorgaande jaren.
De verwerkers hebben er in de loop van het seizoen voor gezorgd dat zij in de cruciale weken (week 27, 28, 29 en 30) voldoende aardappelen tot hun beschikking te hebben. Er zijn afspraken gemaakt met (contract)telers, om door middel van mechanische koeling langer te bewaren. Frites zijn op voorraad gezet in de vrieshuizen en in deze periode staat onderhoud gepland. Volgende week gaan de verwerkers over op de nieuwe oogst. Dat is 3 weken later dan normaal, onder anderen ingegeven door de matige oogst van de vroege aardappelen in België.
Weinig vraag te ontdekken
Toch is er in de vroege aardappelen weinig vraag te ontdekken. Veel fabrieken hebben voldoende dekking en roepen nu eerst hun contracten af van de afgelopen 2 à 3 weken. Daarmee kan de behoefte aan aardappelen worden ingevuld. Door de vertraging in de overgang naar het nieuwe seizoen, hebben de vroege aardappelen de aansluiting gemaakt met de middenvroege aardappelen. Ook deze staan inmiddels aan de poort van de markt te kloppen.
De goede oogst uit Duitsland en Oost-Nederland zorgt voor extra druk op de markt en zet daarmee (ook ingegeven door de daling van de termijnmarkt) een negatieve prijsspiraal in werking.
Zoektocht naar kopers gestart
Voor de bezitters van oude aardappelen rest nog een zoektocht naar kopers van dit product. Als er geen afspraken met verwerkers zijn gemaakt, dan is de koper slecht te vinden. Export, zetmeel of voer lijkt dan de enige uitweg. De prijzen die daarbij horen zijn een fractie van de prijs die de aardappelen het afgelopen jaar gehad hebben. De enige hoop is op een extreem natte periode, waardoor men de nieuwe aardappelen niet kan oogsten en er terug moet worden gegrepen naar oude aardappelen.