Inside: Aardappelmarkt

Overstromingen teisteren Duitse boeren

26 Juli 2017 - Niels van der Boom

In delen van Duitsland is in 24 uur tijd meer neerslag gevallen, dan normaal gesproken in een hele maand valt. Dorpen en steden hebben met overstromingen te maken. Vooral onder Hannover en nabij Berlijn is het goed raak. Dat heeft ook gevolgen voor de lokale aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse stad Hildesheim, onder Hannover, heeft de twijfelachtige eer om in de afgelopen 24 uur de meeste neerslag te hebben ontvangen. In heel Nedersaksen is het nat. De neerslagsom voor 48 uur loopt in extreme gevallen op tot bijna 200 millimeter. Dat leidt tot overstromingen en fors wateroverlast. Normaal gesproken valt er in Nedersaksen 68,5 millimeter regen in juli.

Sinds 1908 niet zo nat
Ook in de hoofdstad Berlijn hebben inwoners met wateroverlast te maken. Rondom de stad is het eveneens zeer nat. Normaal gesproken is deze streek juist een van de droogste in Duitsland. Sinds 1908 was het er in juli niet zo nat. Gemiddeld valt in de streek rond Berlijn 580 millimeter per jaar. Dat niveau is dit jaar reeds bereikt. De reden voor de fikse neerslag is het lagedrukgebied ‘Alfred’, dat zich vanuit Zuid-Polen naar Noord-Duitsland beweegt.

Meer Duitse regio’s luiden de noodklok. Ook in deelstaat Hessen viel flink wat neerslag. Alleen rond Leipzig bleef het bijna helemaal droog. De Duitse weerdienst DWD blijft waarschuwen voor de extreme regenval, onder andere in Mecklenburg-Vorpommern.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Vooral onder Hannover is het raak met de neerslag. De teller loopt fors op richting 200 millimeter in 48 uur tijd.

Rooien valt stil
De streek rond Berlijn is voor de aardappelteelt niet van groot belang. Nedersaksen is juist verreweg de grootste aardappeltelende deelstaat van Duitsland. Dit gebied is het gehele groeiseizoen ruim van neerslag voorzien, maar dat neemt nu extreme vormen aan. Het rooien van vroege consumptie- en fritesaardappelen ligt stil. Rooien is niet mogelijk en gezien de neerslag blijft dat voorlopig zo. Aardappelverwerkers schakelen grotendeels over op aardappelen van nieuwe oogst. In de meeste gevallen gaat het om gewassen die op contract worden geteeld.

Flauwe markt door vakanties
De zomervakantieperiode is ook in Duitsland aangebroken. Dat verflauwt de consumptiemarkt, omdat de afname daalt. Toeristen die Duitsland aandoen, zorgen juist voor meer consumptie. Dit betekent een verschuiving in de afname van supermarkten richting de horeca. Dat is echter lang niet voldoende om de markt een duw omhoog te geven. In Nedersaksen wordt voor vastkokende rassen €22 tot €24 per 100 kilo betaald, voor los geleverd product. Een daling van €2 ten opzichte van vorige week. De gemiddelde aardappelprijs bedraagt €20,21 per 100 kilo deze week.

Meer areaal in het oosten
Insiders verwachten dat de Duitse weersextremen weinig invloed hebben op de aardappelmarkt en de prijsvorming. Een pauze in het rooien levert geen problemen op. Wel neemt de phytophthoradruk fors toe bij een combinatie van regen en temperaturen tot 26 graden.

Voorlopige areaalcijfers wijzen uit dat dit jaar in het oosten van Duitsland 10,5% meer aardappelen zijn gepoot. De totale oppervlakte in de deelstaten Saksen-Anhalt en Mecklenburg-Vorpommern komt daarmee uit op 46.000 hectare. In Saksen-Anhalt stijgt het areaal zelfs 22%.


Wie de neerslagkaart vergelijkt met de verdeling van het Duitse aardappelareaal, ziet direct waar de focus ligt. Het areaal bedroeg in 2016 235.500 hectare.

Fotocredit: @Goldbowser

 

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden