Inside: Aardappelmarkt

Regenval imponeert Duitse markt niet

29 Juli 2017 - Niels van der Boom - 4 reacties

Ondanks dat in Nedersaksen grote hoeveelheden regen is gevallen, heeft dat niet direct gevolgen voor de aardappelmarkt in Duitsland. Er zijn voldoende compensatiemogelijkheden. Daarnaast ligt de markt er kalm bij als gevolg van de zomervakanties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op woensdag 26 juli viel in één dag tot 80 millimeter regen in grote delen van Nedersaksen, waardoor de aardappelrooiers noodgedwongen werden stilgezet. Er werd nog getracht te rooien, maar dat was na de zware neerslag niet langer mogelijk. Vooral op zwaardere grond kan de neerslag maar moeilijk wegkomen, waardoor de aardappelen onder water staan.

80

millimeter

regen viel in 1 dag in Nedersaksen op woensdag 26 juli

Schade onduidelijk
Hoeveel schade er is opgetreden als gevolg van de neerslag is nog onduidelijk. Het is lastig om een compleet beeld te vormen. Boeren proberen te redden wat ze kunnen redden en partijen extra te ventileren. In hoeverre dit effect heeft op het marktaanbod is nog niet te zeggen. De marktprijzen blijven vrijdag 28 juli onveranderd ten opzichte van de voorgaande dagen.

Rooien op lichte grond
Het aanvoertekort wordt opgevangen door andere streken. In de regio Lüneburger Heide kan op de zandgrond wel worden gerooid. Ook in Saksen-Anhalt, waar minder regen viel, kan worden geoogst. Op hoger gelegen percelen is de neerslag geen probleem. Op de zwaardere grond staat er water in de spuitsporen en tussen de bedden.

Vraag uit België
In de meeste andere Duitse aardappelteeltgebieden viel gemiddeld 15 tot 30 millimeter neerslag, met uitschieters tot 50 millimeter. Dit hindert de gewassen niet, maar heeft juist een positief effect op de gewasontwikkeling. Ook de rooiwerkzaamheden kunnen gewoon doorgaan. Door de vochtige grond verloopt het oogstwerk gemakkelijker.

In het Rijnland worden fritesaardappelen voor de Belgische en Franse fritesindustrie gerooid. Opbrengsten liggen rond 55 ton per hectare, met veel bovenmaat. Aangezien de Duitse gewassen fors beter presteren dan de Belgische vroege aardappelen, is er veel vraag vanuit de industrie. Daarnaast wachten Belgische contracttelers met rooien, in de hoop dat er nog kilo’s bijgroeien. Zij zitten echter wel met een tijdslimiet, omdat na vroege aardappelen vaak nog een groentegewas wordt geteeld.

Lagere prijzen
Reka noteert voor het Premiere deze week €13 tot €14 per 100 kilo. Dat is €1 minder dan vorige week. Zorba, voor de fritesindustrie, noteert €15 per 100 kilo. Dat is een verlaging van €2 in vergelijking tot vorige week.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden