Inside: Aardappelmarkt

Droogte in Vlaanderen blijft kritiek

31 Juli 2017 - Niels van der Boom

Een regenachtige tweede helft van juli heeft voor wat verlichting gezorgd op de Belgische akkers. Uitzondering op de regel blijft West-Vlaanderen. Ook in Frankrijk is het droog. Grondwaterstanden blijven de laagste in 30 jaar tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) publiceerde op 26 juli zijn jongste droogterapport over de situatie in Vlaams België. Op korte termijn is de situatie 'kritiek' geweken voor de meeste delen van het land. Dit zegt niet dat alles in kannen en kruiken is. Tussen april en juni viel in heel Vlaanderen 42% van de normale hoeveelheid regen, 80 millimeter tegenover 189 millimeter normaal.

Voorspelde neerslag kwam niet
De maand juli wordt als normaal betiteld. Alleen in het zuidwesten van het land blijft het zeer droog. Op de kaart staat als laagste getal 28 millimeter over heel juli. Tegen Limburg aan noteert 1 weerstation zelfs een maandtotaal van 2 millimeter. De voorspelde neerslag, tot 50 millimeter, is alleen in de grensregio met Nederland tot waarheid gebracht. Alleen daar komt de teller voor juli op 100 millimeter uit. In Nederland gaan een heel aantal gemeentes daar ruim overheen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.De neerslag in juli 2017.

Grondwaterstand
Voor de tijd van het jaar blijft de bodemverzadiging zeer laag op zowel 0-10 centimeter als 0-70 centimeter, schrijft VMM. Na de regenval keerde de waardes snel terug tot lage en zeer lage waarden voor deze tijd van het jaar. De verwachting is dat de situatie ook op de lange termijn aanhoudt. Op tweederde van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden extreem laag. In de afgelopen 30 jaar kwam 3 keer een nog lager peil voor.

81

Franse

departementen hebben met droogte te kampen

Watertekort in Frankrijk
Ook in Frankrijk blijft het zeer droog. In 81 departementen is sprake van een neerslagtekort. 71 andere departementen hebben maatregelen genomen om het gebruik van water te beperken. In een aantal gebieden is sprake van een kritieke situatie. Vooral in het midden van Frankrijk is de situatie voor boeren kritiek. Alleen tussen 8 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends mogen gewassen beregend worden.

Rond Rouen komt de maïs niet hoger dan een halve meter, waar niet beregend kan worden. Kolven zitten niet in de planten. Ook groentetelers hebben grote problemen met de droogte. Het enige voordeel is dat de graanoogst, door de droogte, wel in rap tempo kan worden afgewikkeld.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden