Inside: Aardappelmarkt

Duits aardappelareaal lager dan verwacht

8 Augustus 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Uit de meest recente cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis blijkt dat het aardappelareaal bij onze oosterburen dit jaar anders uitpakt dan werd gedacht. Daarmee liggen de kaarten anders dan eerder door Destatis werd gepresenteerd. Deze nieuwe prognoses, voor de beteelde oppervlakte, wijken ook af van de NEPG-schatting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Destatis, het officiële Duitse persbureau, schrijft in haar meest recente areaalprognose over een groei van 2% ten opzichte van teeltjaar 2016. Daarmee stijgt de totale oppervlakte minder sterk dan in de maand mei werd gedacht. Ook de NEPG berichtte eerder over een areaalgroei van 3%.

2.500

hectare

minder aardappelen dan eerder gedacht

Verschil van 1%
Een verschil van 1% lijkt wellicht niet veel. Echter, op het totale areaal betekent het een marge van bijna 2.500 hectare. Hierdoor bereikt het voorlopig areaal een totale oppervlakte van 248.500 hectare. Dat is nog steeds het grootste areaal in 5 jaar tijd en een plus van 6.000 hectare op vorig jaar. Het zwaartepunt van de teelt ligt in Nedersaksen. Daar wordt 111.700 hectare aardappelen verbouwd, gevolgd door Beieren met 41.600 hectare en Noordrijn-Westfalen met 30.200 hectare.

Meer frites, minder zetmeel
Het areaal zetmeelaardappelen moet flink inleveren, waardoor de arealen tafel- en fritesaardappelen groeien. Die laatste groeit van 158.000 hectare naar 180.000 hectare dit jaar. Het areaal in Nedersaksen groeit met 5,7% en in Beieren is dat 3%. De teelt in Noordrijn-Westfalen krimpt naar verwachting met 3%. Vooral omdat de zetmeelteelt afneemt, door druk van de aanwezige fritesindustrie.

Met een plus van 6% is de deelstaat Saksen-Anhalt de grootste groeier. Hier staan 13.500 hectare. Dit is wel een lager cijfer dan Destatis eerder noemde. In mei werd voor de deelstaat Baden-Würtemberg nog een areaalgroei toegeschreven. Daaraan werd sterk getwijfeld. Dit cijfer is in de nieuwe prognose naar beneden bijgesteld. Het areaal krimpt nu juist iets.

Ruim 200.000 ton meer
De officiële opbrengstverwachtingen voor de oogst van 2017 zijn nog niet gepubliceerd. Vorig jaar bedroeg het totale volume 10,8 miljoen ton. Wordt er dit jaar met een gemiddelde oogst rekening gehouden, dan komt de totale opbrengst uit op ruim 11 miljoen ton.

De netto-opbrengst kan door kwaliteits-problemen lager uitpakken

In Nedersaksen is de aardappelopbrengst naar verwachting relatief hoog en vrij zeker. Vorig jaar werd gemiddeld 47 ton per hectare gerooid. Voor dit jaar wordt iets meer verwacht. Echter, ook wordt rekening gehouden met meer kwaliteitsproblemen. De netto-opbrengst kan daardoor lager uitpakken.

Opbrengstcijfers van vroege fritesaardappelen in Noordrijn-Westfalen zijn vooralsnog positief. In het Rijnland is men gemiddeld genomen negatief. De tafelaardappelopbrengst breekt geen records dit seizoen, zo denken aardappeltelers in dit gebied.

Bijzonder seizoen in Beieren
In Beieren startte het pootseizoen zeer vroeg, wegens een droog en warm voorjaar. Al vanaf half maart werd volop gepoot. Alle hoofdaardappelen zaten half april al in de grond, maar eind april gooide nachtvorst flink wat roet in het eten. De vroege aardappelen zorgden voor schade aan de gewassen, maar regenval in de maanden mei en juni maakten dat de aardappelgewassen hun achterstand konden inhalen.

Vervolgens zorgden zeer hoge temperaturen in juli weer voor een rem op de groei. Lage knolaantallen, doorwas en een hoog onderwatergewicht zorgen ervoor dat maar een zeer gemiddelde opbrengst wordt verwacht. Over de kwaliteit is nog niet veel te zeggen, omdat het weer nog veel verschil kan maken in augustus.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden