Inside: Aardappelmarkt

Schaakspel België – Nederland begonnen

15 September 2017

De periode waarin de aardappelmarkt zich momenteel bevindt, is altijd een spannende in deze tijd van het jaar. Meer weten? Neem een abonnement en blijft op de hoogte van alle ontwikkelingen op de aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De proefrooingen wijzen uit dat er sprake is van een hectare-opbrengst die boven het 5-jarig gemiddelde uitkomt. Dit in combinatie met het toegenomen EU-5 areaal (een plus van 3%) maakt dat de stemming tot het vriespunt gedaald is.

Alleen Bintje blijft nog achter

Achterstand inhalen
Ook de slechtere gebieden, qua groeiseizoen, (zoals België en Noord-Frankrijk) hebben de achterstand grotendeels kunnen inlopen door de het groeizame weerbeeld. Rassen als Fontane en Challenger lijken uiteindelijk het 5-jarig gemiddelde toch te gaan halen. Alleen Bintje blijft achter. Ook met betrekking tot de kwaliteit. Melding over glazigheid en lage onderwatergewichten zorgt voor zorgen bij de Bintje-telers.

De vrije aardappelen
Nederlandse verwerkers zijn niet aan de markt voor vrije aardappelen. De contractverplichtingen en meeleverkilo’s zijn meer dan voldoende om aan hun grondstofbehoeftes te voorzien. Aanbieders van vrije aardappelen vangen bod bij de verkoop van de aardappelen afland. Men zal dus alternatieve afzet moeten creëren om de aardappelen kwijt te raken. Zetmeel, vlokken en in het allerslechtste geval voer lijken de meest logische mogelijkheid. De meelever-aardappelen worden afgerekend op ongeveer €4,50 per 100 kilo.

Het aanbod van telers met vrij product wordt zelfs voor €3 per 100 kilo niet opgepikt. Het was in die zin opvallend dat Fontane €6 noteerde tegen €3 per 100 kilo voor Bintje. Een grote Belgische verwerker is op dit moment op zoek naar Fontane, met de specificatie dat het van de kleigrond afkomstig moet zijn. Niet voor directe verwerking, maar voor eigen opslag.

Het aanbod van Fontane van zand zou worden genegeerd. Hoewel de Belgapomnotering van week 37 met betrekking tot Fontane een wat vertekend beeld geeft (welke teler biedt er vandaag Fontane van de klei aan?) zorgt het wel voor een steuntje in de rug voor de markt .

Vorige week waren er niet zoveel zorgen over de neerslag

Grote hoeveelheid water
Een ander steuntje in de rug van de prijsvorming is de grote hoeveelheid water die op verschillende plekken in Nederland is gevallen. Waar er vorige week nog niet zoveel zorgen waren over de neerslag, veranderd dat met name het zuidwesten van Nederland in lichte paniek. Alle hens aan dek om het water van het land te laten.

De grond is door de goede structuur redelijk vergevingsgezind geweest voor het water. Echter, nu lijkt het potje redelijk vol te zijn en meer water zal zeker tot (meer) schade zorgen. Naast het 'Belgapomeffect' zorgde de plaatselijke neerslag voor een opwaartse trend op de termijnmarkt, er werd kort even boven de €8 genoteerd. Wat het 'regeneffect' de komende week zal hebben op de markt, moet blijken na de inventarisatie van de schade en de weersverwachting.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden