Duitse boeren hebben vanwege de vele neerslag grote moeite hun aardappelen te oogsten. Vooral in Noord-Duitsland kunnen telers het land niet op. Welke gevolgen heeft dat?
De percelen in het noorden en westen van het land, die wel kunnen worden gerooid, bevestigen nogmaals de hoge opbrengsten. Samen met de uitbreiding van het areaal (+2,4%) naar 248.400 hectare, schat de boerenbond de totale oogst in op 11,3 miljoen ton. Dat is bijna 5% meer dan vorig jaar. De hoogste opbrengsten worden gehaald in Nedersaksen: gemiddeld 48,5 ton per hectare. Het gemiddelde komt uit op 45,4 ton, 2.2% meer dan in 2016.
Rooiers staan stil
Als alle aardappelen er goed uitkomen, zijn de opbrengsten in 2017 erg hoog. Dit zal echter niet overal gaan lukken. Alleen in het Rijnland zijn de oogstcondities optimaal. Daar zou zo’n 70% al gerooid zijn.
In het noorden van Duitsland staan de rooiers stil. Op zware gronden is nog geen 20% binnen. Alleen op lichte gronden gaat de oogst, met onderbrekingen, gestaag verder.
Kwaliteitszorgen groeien
Door de regen groeien ook de zorgen over de kwaliteit en daarbij komt ook holheid voor. De telers vrezen dat zij uiteindelijk niet alle aardappelen kunnen verkopen en doen daarom nu nog geen zaken. Zij moeten eerst voldoen aan eerdere contractuele verplichtingen.
De boerenbond dringt er bij de levensmiddelenhandel en verwerkende industrie op aan bij voorkeur Duits product te kopen en verkopen.