Inside: Aardappelmarkt

Belgische hoofdoogst levert prima prestatie

13 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Gedurende het groeiseizoen heeft proefcentrum PCA in Vlaanderen, samen met Fiwap in Wallonië, meerdere percelen vroege aardappelen en bewaaraardappelen gemonitord. Hoe pakken de uiteindelijke opbrengstcijfers uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit seizoen zijn in België 76 praktijkpercelen bemonsterd door PCA, Inagro, Fiwap, Carah en PIBO. Per perceel zijn tussen de 2 en 6 proefrooiingen uitgevoerd, met tussenposes van 2 weken. De organisaties hebben, in het seizoen, gezamenlijk zo'n 330 monsters genomen.

10

ton

per hectare ligt de opbrengst van vroege rassen lager

Regen voor vroege rassen te laat
Voor het vroege en halfvroege segment zijn de rassen Amora en Anosta gevolgd. Deze zijn eind maart onder goede omstandigheden gepoot. De meerderheid volgde in de eerste 10 dagen van april. Het gehele groeiseizoen was droog tot zeer droog. Hierdoor bleven de opbrengsten zeer laag.

Beregende percelen behaalde duidelijk een plus met meer kilo’s en grovere knollen. De regen, die half juli viel, kwam voor de vroege rassen te laat: 8 percelen Amora haalde een gemiddelde van 32 ton per hectare. Meerjarig gezien ligt dat niveau 10 ton hoger. Anosta kwam uit op 37 ton per hectare, tegen een gemiddelde van 41 ton.

Tarra was er nauwelijks in de vroege aardappelen. Het onderwatergewicht startte bij droge percelen hoog, maar na de regen van half juli was tussen niet beregend en wel beregend nauwelijks verschil merkbaar. De bakkwaliteit is uitstekend.

Vroeg last van doorwas
De percelen Bintje en Fontane zijn rond 11 april geplant, 10 dagen eerder dan het meerjarig gemiddelde. Vocht was een beperkende factor voor de gewasontwikkeling. De loofgroei was hierdoor laag. In combinatie met de hoge temperaturen ontstond er begin juli doorwas. Vooral Bintje heeft hier last van gehad. Ook in Markies en Agria werd doorwas gevonden. De opbrengsten bleven geruime tijd onder het 10-jarig gemiddelde steken.

Prima groeiweer tijdens nazomer
In veel delen van Vlaanderen was het begin augustus nog steeds te droog. Maar 2 weken later kwam daar verandering in. Matige temperaturen en op tijd een bui regen. Prima aardappelweer. De opbrengsten zijn zodoende toch opgekrabbeld. De afrijping verliep langzaam en het groeiseizoen was relatief lang: 160 dagen gemiddeld, tegenover 140-150 voor Bintje en 145-150 voor Fontane.

Veel percelen behalen nipt de OWG-norm

Onderwatergewicht nipt toereikend
De Belgische opbrengst van Bintje komt gemiddeld uit op 50 ton per hectare bruto, in de maat 35 millimeter opwaarts. Fontane komt op 58 ton per hectare bruto met een gemiddelde sortering. Het meerjarig gemiddelde bedraagt 48 en 52 ton per hectare voor Bintje en Fontane. De onderwatergewichten zijn relatief laag. Veel percelen Bintje behaalde nipt de norm van 360 gram.

In Vlaanderen was het OWG van Fontane eveneens een probleem. De bakkwaliteit is in orde. Ook Challenger is in Vlaanderen bemonsterd. De opbrengst komt uit op 55 ton per hectare bruto, met een grove sortering. Innovator in Wallonië eindigt op 54 ton per hectare bruto. Ook dit ras kampt met lage OWG’s.

Bewaring niet probleemvrij
In tegenstelling tot Nederland verloopt de oogst in België zeer goed. De weersomstandigheden zijn gunstig. Er zijn vooral problemen met het loslaten van de knollen aan de plant. Bij sommige percelen Fontane en Challenger heeft de loofdoding slechts 3 weken terug plaatsgevonden.

De weersverwachtingen blijven voorlopig gunstig voor het rooien. Hoge temperaturen overdag en ’s nachts zijn voor de bewaring ongunstig. In de bewaring worden knollen met knolphytophthora gevonden. Dit is te wijten aan een hoge ziektedruk in de tweede helft van augustus. Percelen die eind augustus en begin september te kampen hadden met wateroverlast tonen problemen met natrot.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden