Belgische aardappeltelers verbreken het oude opbrengstrecord, van 3,7 miljoen ton bewaaraardappelen, dit seizoen met gemak. Dit is mede te wijten aan het alsmaar groeiende aardappelareaal. De gevolgen voor de afzet zijn enorm. Waar komt het nieuwe record op uit?
De Belgische Federale Overheidsdienst Economie (FOD) heeft op 12 oktober nieuwe areaalcijfers gepubliceerd voor akkerbouwgewassen in België. Het totale aardappelareaal komt uit op 92.756 hectare. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van 2016. Toen bedroeg het areaal ruim 89.000 hectare. Met 6% is de groei in Wallonië sterker dan in Vlaanderen, waar de teelt met 2,4% toenam.
Kleinste groei bij bewaaraardappelen
Alle segmenten: vroege teelt, bewaaraardappelen en pootgoed, laten groei zien. Die van aardappelen voor de bewaring heeft met 3,7% de kleinste groei. Voor pootaardappelen is dat 3,8% en voor vroege aardappelen 6%. Per gewest zijn de verschillen groter. Zo nam het Vlaams areaal pootgoed maar liefst met 17% toe, terwijl in het Franssprekende landsdeel er een krimp van 14% is. Daar steeg de oppervlakte vroege aardappelen juist enorm, met dik 42%.
Record ruimschoots doorbroken
Het areaal bewaaraardappelen is verdeeld in 40.887 hectare voor Vlaanderen en 39.604 hectare voor Wallonië. De gemiddelde opbrengst van fritesaardappelen is dit jaar goed tot zeer goed. Sommige tafelaardappelrassen presteren lager. Echter, het gemiddelde voor de hoofdoogst komt naar verwachting uit op 52 ton per hectare. Gelijk aan 2014. Het areaal is alleen wel 10.000 hectare groter.
Zo'n 3 jaar terug werd 3,7 miljoen ton bewaaraardappelen geoogst. Dit seizoen wordt dat record met 4,2 miljoen ton ruim doorbroken, 1,2 miljoen ton meer dan vorig jaar en een half miljoen ton meer dan in 2014. Inclusief vroege- en pootaardappelen komt de totale oogst mogelijk op 5 miljoen ton uit.
De Belgische overheidscijfers liggen wel iets onder de cijfers van de NEPG. In hun laatste prognose werd rekening gehouden met 96.281 hectare, exclusief zetmeel- en pootgoed. Dat is een verschil van bijna 6.000 hectare. De organisatie ging zelf uit van 5,4% groei.
Granen leveren sterk in
Bij onze zuiderburen is een vergelijkbare gewassenverschuiving merkbaar als in Nederland. Het granenareaal daalt met ruim 9%. De teelt van suikerbieten plust met 12,4%. Ook die van cichorei neemt toe. Het zijn alleen de graangewassen en koolzaad die een min laten zien. Alle andere producten zijn toegenomen in areaal.
Ruimte voor nieuwe uitbreiding
Door de areaalverhoging, in combinatie met een topoogst, staat de markt zwaar onder druk. De vraag is dus of in 2018 België wederom inzet op meer aardappelen.
Theoretisch is die groeimogelijkheid er wel. Vooral in Wallonië liggen er mogelijkheden. Zo'n 27% van het akkerbouwareaal is er ingevuld met graan en koolzaad. In Vlaanderen bedraagt dat aandeel 20%. De extensieve bouwplannen bieden daarmee in Wallonië meer ruimte voor de aardappelteelt, wat duidelijk merkbaar is in de groeipercentages.