Inside: Aardappelmarkt

Britse oogst verloopt voorspoedig

17 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Gunstige weersomstandigheden zorgen ervoor dat de aardappeloogst in het Verenigd Koninkrijk (VK) vlot verloopt. Alleen het zuidwesten gooit regen roet in het eten. Hoe zit dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mooi herfstweer heeft ervoor gezorgd dat de aardappeloogst in Oost-Engeland vlot is verlopen. De opbrengsten zijn goed, waardoor opslag soms een probleem vormt. Een enkele teler heeft problemen met knolphytophthora. Ook in het westen van Engeland verloopt het rooien goed. Naar verwachting is aan het eind van deze week nagenoeg alles gerooid.

In Schotland, waar het lang nat was, kunnen aardappeltelers nu ook gang maken. Zo'n 60% van de consumptieaardappelen is, volgens AHDB Potato, geoogst. De opbrengst is gemiddeld of licht bovengemiddeld. De kwaliteit goed.

Alleen in het zuiden van Engeland is regen een probleem

Alleen in het zuiden van Engeland gooit regen roet in het eten. Hierdoor loopt het rooiwerk wat achter op schema. Door de nattigheid wordt ook melding gemaakt van schade door slakken.

Overaanbod zet prijs onder druk
Net als elders in Europa staan de prijzen sterk onder druk door goede opbrengsten. Het is lastig om een koper te vinden voor partijen die niet in de schuur passen. In de markt voor gesorteerde en verpakte aardappelen wordt voor Maris Piper €172 per ton betaald. Die van andere rassen ligt fors lager, op ruim €90 per ton. Ook de markt voor gesorteerde aardappelen in zakken, voor de verse fritesproductie, staat flink onder druk. De prijzen variëren van €80 tot €113 per ton. Daarbij wordt de bovenkant onder andere door Agria gevormd.

Fritesaardappelen niet gewenst
Handel in vrije fritesaardappelen vindt nauwelijks plaats. Markies en Ramos worden verhandeld voor £100 per ton, omgerekend €113. Voor de schillerij liggen de prijzen met maximaal €45 nog veel lager. Vorig jaar bewoog de markt zich op hetzelfde moment rond de €200 per ton.

Voor pootgoed moet flink worden betaald

Pootgoed wederom aan de prijs
Britse aardappeltelers moesten dit voorjaar diep in de buidel tasten om aan pootgoed te komen. De lage opbrengsten en de problemen met groeischeuren zorgden voor een gebrek aan voldoende uitgangsmateriaal. Ook op dit moment moet flink worden betaald voor pootaardappelen, zo melden insiders. Voor Agria, geleverd in maart in bulk, liggen de kosten op €680 per ton.

Wisselkoers ongunstig
Telers moeten even slikken bij de prijzen, gezien de huidige marktsituatie. Naar hun idee is er ruim voldoende pootgoed beschikbaar. Door het natte weer is echter niet gezegd dat dit daadwerkelijk zo is. Ook zijn er meer kwaliteitsproblemen als gevolg van alle regen. Handelshuizen noemen tevens de koers van het pond als belangrijke factor. Vorig jaar was 1 pond op dit moment €1,17 waard. Vandaag de dag is dat €1,12.

Vorig jaar werd 20.190 ton pootgoed naar het Verenigd Koninkrijk verscheept. Een verhoging van 1.200 ton ten opzichte van 2015.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden