Inside: Aardappelmarkt

Hoeveel kansen krijgt de aardappeloogst?

23 Oktober 2017 - Niels van der Boom

In 1 week tijd is er veel werk verzet bij aardappeltelers. Toch zijn, met name in Noord-Nederland, nog een aantal droge dagen nodig om alle aardappelen achter de planken te krijgen. Wisselvallig weer, dalende temperaturen en korte dagen maken het niet gemakkelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens een schatting van Aviko Potato was voor het afgelopen weekend 80% van de aardappelen binnen, die voor de verwerker worden geteeld. Voor Noord-Nederland kan 20% van dat percentage worden afgetrokken. Daar is de oogst volgens het bedrijf nog maar voor 60% afgerond.

80

procent

van de aardappelen is bij Aviko gerooid

Veel werk verzet
In 1 week tijd is flink wat werk verzet. Op 13 oktober raamde Aviko het percentage geoogst in Nederland op ruim 45%. Ongeveer 1 week later is daar 35% bijgekomen. In alle gebieden is volop gerooid. Binnen een periode van 7 dagen hebben veel gebieden ruim een vijfde van hun areaal in de schuur gereden of afgeleverd.

Vorig jaar was het beeld gespiegeld. Toen liep het noorden voor op Zuid-Nederland. In het zuiden is deze herfst meer geoogst, dan in de voorgaande 2 jaren. Alleen in 2014 lag de oogst flink voor op schema. In de noordelijke provincies loopt het rooien iets achter. Zorgwekkend is dat nog niet. Dat in het oosten en noordoosten nog aardig wat gerooid moet worden, is ieder jaar terug te zien in de statistieken.

Friesland erg nat
Deze week wordt wisselvallig weer opgegeven. Met de neerslag valt het mee. Echter, na de regen van afgelopen week duurt het even voor de machines terug het land op kunnen. Vooral in Friesland is het erg nat. Tegen en in de Noordoostpolder bracht oktober tot dusver al 100 millimeter regen. Ook in Oost-Flevoland is het nat. In het zuidwesten is het iets beter. Opvallend blijft dat Oost-Brabant en Limburg de regen bespaart blijven. Daar vordert het rooien dan ook vlot. In het zuidwesten kan eveneens weer gerooid worden op plekken.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

Vooral in Friesland en de NOP is het erg nat.In het zuidwesten hebben akkerbouwers lang moeten wachten op het wegrotten van knollen die door waterschade zijn getroffen. Volgens insiders zijn de meeste percelen nu geschikt om te oogsten. Een voordeel is wel dat door de vochtige grond en ideale temperatuur er weinig tot geen rooibeschadiging optreedt. Met de droge omstandigheden was dit vorig jaar wel anders.

Kans op nachtvorst neemt toe
Voor de lange termijn verwacht het KNMI kouder weer. Temperaturen dalen overdag naar 10 graden en de neerslagkans neemt toe. ’s Nachts schommelt de temperatuur tussen 6 en 7 graden. Het aantal werkbare uren voor de aardappeloogst neemt hierdoor af. Daarbij komt dat meer rooicapaciteit beschikbaar is, omdat steeds meer bedrijven klaar zijn. De eerste nachtvorst voor dit jaar is inmiddels geregistreerd. Bij heldere luchten sluit DCA Agroweer lokaal grondvorst niet uit voor eind oktober en begin november. De meningen zijn echter sterk verdeeld over het temperatuurverloop.

Alleen in Schotland zorgt Ophelia voor problemen

Oogst Europa vlot verlopen
Volgens de staatjes van Aviko heeft Nederland de twijfelachtige eer om nog de meeste aardappelen te moeten rooien, al bevindt de Poolse oogst zich ook rond 80%. In Frankrijk, België en Duitsland is 95% binnen. Telers in het Verenigd Koninkrijk moeten nog 15% rooien. Geen bijzondere situatie. Alleen in Schotland zorgt het staartje van storm Ophelia voor problemen. Kijkend naar de voorgaande jaren dan loopt de Europese oogst beduidend voor op andere jaren.

Kwaliteit beduidend lager
In het noorden van Duitsland, waar nog de meeste aardappelen in de grond staan, hebben akkerbouwers afgelopen week ook goede vorderingen kunnen maken. Geschat werd dat de helft nog moest worden gerooid. Ook daar is het goed weer geweest, waardoor veel werk is verzet. De regen heeft wel gevolgen voor de kwaliteit. Slecht bewaarbare partijen zijn vervroegd in de markt gezet, waardoor tafelaardappelenprijzen sterk onder druk komen te staan.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden