Inside: Aardappelmarkt

Nog geen zorgen om laatste loodjes

24 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Ondanks dat de regen het einde van de aardappeloogst bemoeilijkt, hebben verwerkers en telers nog geen zorgen over de laatste fase van het seizoen. Vooral in het noordoosten moet nog flink wat werk worden verzet. Daar komen niet alle aardappelen uit de grond. Heeft dat gevolgen voor de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral in het noordoosten van het land moeten nog flink wat aardappelen gerooid worden. Volgens cijfers van Aviko Potato moest in dit gebied aan het einde van vorige week nog 40% gerooid worden. Insiders van Boerenbusiness kunnen zich wel vinden in dat getal.

Het wordt lastig om alles te rooien

Problemen met rot
"In mijn werkgebied, de veenkoloniale gronden van Drenthe, staan nog redelijk wat aardappelen in de grond. Voornamelijk zetmeelaardappelen. Consumptierassen zijn gemiddeld gezien iets vroeger en daarom al eerder gerooid", licht Delphy adviseur Roelof Naber toe. "Door de nattigheid wordt het lastig om alles te rooien. Op minder goed begaanbare percelen worden normaliter vroege rassen gezet. Sinds de regen, half september, is het rooiwerk opgeschoven en zitten die gewassen soms nog in de grond. Ook zie je percelen waar stukjes blijven zitten, als gevolg van natrot, of omdat de trekker er niet door komt."

Rooien tot vorst komt
Naast natrot, komt Naber ook roodrot en knolphytophthora tegen. "Over het algemeen zijn de opbrengsten goed en kwaliteit prima", weet hij. "Plekjes die blijven zitten, worden zo gecompenseerd. Consumptieaardappelen worden niet snel aan Avebe geleverd. Iedereen beschikt over voldoende aardappelen. Enkele zetmeelpartijen zijn vervroegd afgeleverd. Dit door een tegenvallende kwaliteit. De hoeveelheid regen is wisselend per regio. Over de Duitse grens zijn meer problemen ontstaan door de regen. Het scheelt dat de grond hier goed doorlaatbaar is. Zolang het niet vriest, komen de aardappelen er wel uit maar, niet alles zal worden gerooid. Er is wel vaker in januari nog gerooid. Ideaal is dat niet."

Tekst gaat verder onder de foto.Op dit perceel in Deurne (Noord-Brabant) staan de aardappelen zelfs nog groen.In Friesland viel de meeste regen. Door de nattigheid moest begin oktober nog veel worden gedaan. Insiders laten weten dat de meeste aardappelgewassen inmiddels zijn gerooid. Het gaat vooral om pootgoed. Ondanks alle regen is de kwaliteit gemiddeld oké. Problemen met rot komen echter wel voor.

Lang wachten met rooien
Noodgedwongen hebben aardappeltelers in het zuidwesten op hun handen gezeten. Door de overmatige regenval moest lang worden gewacht voor alle verzopen knollen waren weggerot. Dat risico is nu grotendeels voorbij en veel werk is verzet. Het rooiwerk loopt op zijn einde.

Afgelopen weekend en maandag kon nog worden geoogst in Zeeland. Eén van de grote aardappelverwerkers verwacht dat volgende week alle partijen binnen liggen die zij onder contract hebben. Dan is ook het af land seizoen afgerond. In België zijn de werkzaamheden nog verder gevorderd.

Verwerkers noemen een goede kwaliteit en frites die prima bakken. Wel zijn de onderwatergewichten aan de lage kant. Lager dan vorig jaar. Aangezien gewassen in augustus een enorme groeispurt hadden, komen holle knollen regelmatig voor.

Tekst gaat verder onder de foto.Akkerbouwbedrijf Israel in Kortgene rooide 19 oktober de laatste aardappelen voor McCain.

Duitse aardappeloogst niet klaar
Terwijl België en Frankrijk de oogst grotendeels hebben afgerond, moet in het oosten nog rooiwerk gebeuren. "Ik schat in dat in Noordwest-Duitsland nu 80% is gerooid", zegt Juliën Jeurissen van aardappelhandel Wilhelm Weuthen. "Met name de grote aardappeltelers zijn nog niet klaar. In deze regio is het natter dan in het Rijnland, waar het werk verder is gevorderd. Enkele percelen kunnen door de nattigheid niet worden gerooid. Het is lastig om een volledig beeld van de kwaliteit te schetsen, omdat nog niet alles binnen is." 

Volgens Jeurissen wordt momenteel weer gerooid in de grensstreek, ondanks de regen. Alleen op de zwaardere grond kunnen rooimachines nog niet aan de slag. "De verwachting is dat door de natte omstandigheden rot een probleem kan worden. Ook zien we holheid in de knollen, als gevolg van extreme groei."

Polen maakt inhaalslag
Begin oktober moest in Polen nog veel werk worden verzet. Veel regenval bemoeilijkt de oogstwerkzaamheden van aardappelen en uien. Droog weer heeft ervoor gezorgd dat ook daar veel werk is verzet. In het zuiden en zuidwesten is de aardappeloogst grotendeels afgerond. In Noord-Polen blijft het nat. Dat is sinds de graanoogst het geval. Kwaliteitsproblemen zijn daar het meest voorkomend.

Kwaliteit drukt op markt
Begin oktober bedroeg de groothandelsprijs €11 per 100 kilo, vergelijkbaar met een jaar eerder. Rotte knollen en een tegenvallende kwaliteit, als gevolg van de nattigheid, drukken ook daar op de tafelaardappelmarkt. De overheid verwacht dit jaar een gemiddelde opbrengst van 28,5 ton per hectare. Goed voor 9 miljoen ton in totaal, wanneer alles gerooid kan worden. Daarmee komt het volume 2% boven 2016 uit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden