Waar nog een groot deel van Nederland het gevecht tegen de elementen aangaat om de aardappels achter de planken te krijgen, maken afnemers zich zorgen over de kwaliteit van de gerooide en nog te rooien aardappelen.
Waar eind september op een aantal plaatsen grote hoeveelheden water zijn gevallen, lijkt de schade niet overal mee te vallen. De zuidwestelijke kleigebieden, de kustgebieden en delen van Friesland melden behoorlijke schade door rot. Dit zijn vooral kleiaardappelen, die bedoeld zijn voor de lange bewaring. Echter, er komen ook steeds meer geluiden van de zandgronden in het oosten, waarbij meer rot wordt geconstateerd dan werd verwacht.
Zal er druk ontstaan?
Dit baart afnemers grote zorgen, gezien de druk die zal ontstaan van partijen die niet bewaarbaar blijken te zijn. Veel verwerkers zullen door de grote opbrengst nog zeker tot week 47 bezig zijn om hun af landverplichtingen na te komen. Maar ondertussen ontstaat er alweer nieuwe druk van partijen die niet goed bewaarbaar blijken te zijn.
Vooral de rassen met Agria bloed vertonen snel tekenen van rot. Daarmee wordt de planning van veel verwerkers compleet op de kop gegooid. Bij dwingend aanbod willen ze hun contracttelers zo snel mogelijk helpen, waardoor er geen ruimte is voor extra 'vrije' aardappelen, die bijvoorbeeld in noodopslagen liggen.
Daarmee lijkt de druk op de markt nog zeker tot in januari te gaan voortduren. Niet omdat er teveel zijn, maar omdat ze niet overal lang bewaarbaar blijken te zijn.