Inside: Aardappelmarkt

Rus krijgt geen genoeg van Hollandse frites

7 November 2017 - Niels van der Boom

Ondanks een boycot op groente en fruit uit Nederland, kunnen de Russen geen genoeg krijgen van onze frites. De vraag, en daarmee ook de import, bereiken recordhoogtes.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de 12 maanden tot en met augustus 2017 importeerde Rusland in totaal bijna 112.000 ton frites en andere bevroren aardappelproducten. Dat is een record. Ten opzichte van het jaar ervoor is er 13% meer frites ingevoerd. De import over de maand augustus bereikt eveneens een recordniveau: 11.320 ton. 30% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijs per ton daalde licht.

Nederland heeft Polen van de troon gestoten

Nieuwe nummer 1
Nederland heeft de nummer 1 positie op de Russische markt overgenomen van Polen, die nu op 2 staat. Tussen september 2016 en augustus 2017 werd in totaal 49.000 ton bevroren aardappelproducten aan de Russen geleverd; 8.000 ton meer dan de nummer 2.

België komt met 9.754 ton op plek 3, maar groeit wel dik 30% in volumeomzet. Voor Nederland is die groei 17%. Frankrijk wist de export naar Rusland te verdubbelen. Ook als het aan de prijs ligt, kunnen de Nederlanders goed meedoen. Hollandse frites zijn duur betaald. Alleen de Belgen kregen nog meer voor een ton frites.

Prijsvechter
Naast de EU -5 en Polen ligt er nog een kaper op de kust: Wit-Rusland. De export steeg in 1 jaar tijd 140%. Echter, het volume is zeer gering. De prijs is laag. Ondanks dit voordeel heeft het land in augustus weinig handel gedaan. Nederland zag in augustus de afname bijna 40% groeien. Voor Polen was dat goed 30%.

62

procent

van alle geïmporteerde tafelaardappelen komt uit Egypte

Tafelaardappelmarkt
Voor de import van tafelaardappelen ligt de situatie anders. Bevroren frites en andere aardappelproducten vallen niet onder de EU-ban, maar verse aardappelen wel. De huisleverancier van de Russen is nu Egypte. In 2012 had het land een aandeel van 18% in de Russische import. Dat was eind augustus van dit jaar 62%; 326.064 ton aardappelen verscheepte het land naar de Russen. China, Azerbeidzjan, Wit-Rusland en Israël maken de top 5 af.

De Egyptische import steeg met 145% in een jaar tijd. Voor China is dat een groei van 72,5%. Na Frankrijk, Duitsland en België is Egypte de vierde grootste exporteur van tafelaardappelen wereldwijd. Indirect pikt Nederland daar een graantje van mee, in de vorm van pootgoedexport naar het land.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden