Inside: Aardappelmarkt

Pootgoedexport trekt aan aardappelen

8 November 2017 - Niels van der Boom

De vraag naar pootaardappelen zorgt ervoor dat handelshuizen op zoek moeten naar voldoende pootgoed. Door het natte oogstseizoen is lang niet iedere partij geschikt om te verschepen. Wat betekent dat voor de exportpositie van Nederland?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 1 november was door de NAK in totaal 58.211 ton pootaardappelen gecertificeerd. Daarmee loopt de certificering 10.637 ton achter op 2016. Aan de vraag naar uitgangsmateriaal ligt het niet, denkt Jan Eggo Hommes van de Nak. "Er is veel vraag, maar de beschikbaarheid is soms een probleem. Telers hebben zich de afgelopen weken veel op het werk buiten gefocust. Daarbij komt dat het pootgoed droog moet zijn. Lang niet overal is dit het geval."

18

procent

bedraagt het verlagingspercentage

Meer verlaging
Het verlagingspercentage is begin november opgelopen tot 18%. De keuringsdienst heeft 81% van het totaal te onderzoeken knollen inmiddels onderzocht. De NAK heeft 18.500 monsters genomen, goed voor 3,7 miljoen knollen en 93% van het geschatte totaal.

Tijdens de nacontrole wordt een fors hoger verlagingspercentage geregistreerd. In 2015 bedroeg dat percentage 14,8%. Na de droge oogst van vorig jaar was dat slechts 7,8%. In 2014 en 2013 lagen de percentages nog lager.

Problemen bij sorteren
Nat weer en moederknollen, die maar lastig weg wilde rotten, zorgden voor het vertragen van de rooiwerkzaamheden. De poters kwamen later in de kist, met meer grond en zijn zodoende lang niet altijd droog. Handelshuizen laten weten dat het een probleem is om aan partijen te komen die vrij van grond zijn. Ook natrot komt men bij het sorteren tegen.

Vroege bestemmingen gepasseerd
Een kleinere beschikbaarheid van pootgoed heeft ervoor gezorgd dat handelshuizen letterlijk de boot hebben gemist naar vroege bestemmingen als Cuba, Bangladesh en Pakistan. Inmiddels wordt gesorteerd voor de ‘reguliere’ en grote exportlanden in Afrika.

Niet alleen de Nederlandse exportsector heeft met hindernissen te kampen. Ook in Schotland loopt de aardappeloogst achter. Volgens insiders moet alleen in het noorden van Nederland nog een klein gedeelte worden gerooid. Het gaat om bedrijven in Noord-Holland, Friesland en Groningen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden