Inside: Aardappelmarkt

Pieperoogst EU-5 door de 30 miljoen ton

7 December 2017 - 15 reacties

Met het afronden van de oogst en het nauwkeuriger in beeld krijgen van de opbrengsten en hectares, blijft de totale oogst voor de EU-5 consumptieaardappellanden (Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland) maar naar boven toe aangepast worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de laatste prognose van een analistenbureau uit Engeland gaat men nu uit van een oogst van 30,53 miljoen ton. De grote stap omhoog wordt vooral ingegeven door de oogst in Engeland, die uit lijkt te gaan komen op 6,2 miljoen ton. Dat is een stijging van 15,8% ten opzichte van vorig jaar.

Terug naar 2004
Je moet terug naar het jaar 2004 om deze getallen te kunnen duiden. In 2004 oogstte de EU-5 ongeveer 29,5 miljoen ton aardappelen. Duitsland wordt in de schatting van oogst 2017 meegenomen voor 11,3 miljoen ton, maar insiders uit Duitsland verwachten hier in de komende weken nog een bijstelling naar boven.

'Overvloedige' jaren komen zelfs lager uit

Vorig jaar kwam de EU-5 uit op een opbrengst van 25,6 miljoen ton aardappelen, daarmee heeft Noordwest-Europa 5 miljoen ton meer aardappelen dan vorig jaar. Om een vergelijking te trekken met andere 'overvloedige' jaren, dan komen zelfs 2011 en 2014 ongeveer 1 miljoen ton lager uit dan dit jaar.

Het zal nog een hele klus worden om alle aardappelen weg te werken. Ondanks de enorme groei van de verwerkingscapaciteit in de EU-5, lijkt zelfs met een positieve prognose (van 1 miljoen ton extra verwerking) de hoeveelheid extra aardappelen nog niet weggewerkt te kunnen worden. Dat betekent dat alternatieve afzet van groot belang is.

Groei van areaal
Het ongebreidelde groeien van de arealen in met name Frankrijk en België (verdubbeld in 15 jaar tijd), zorgt voor het grote volume aardappelen. De dekking van de verschillende verwerkende industrieën in de EU-5 zorgt er ook nog eens voor dat er geen vraag is naar vrije aardappelen.

Tot ver in 2018 zal dit het geval zijn en dan zal in het voorjaar moeten blijken hoe vroeg het nieuwe seizoen zal starten. Dit in combinatie met de hoeveelheid aardappelen die zijn gemorst of via een alternatief kanaal zijn afgezet. Dat zal bepalen of er nog lucht in de markt zit en of er nog een eventuele prijsstijging in het vat zit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden