Zegt onderdirecteur McCain

'Vraag naar aardappelen blijft toenemen'

2 Januari 2018 - Niels van der Boom

De vraag naar aardappelen en aardappelproducten blijft volgens Ghislain Pelletier, onderdirecteur van McCain Foods, de komende decennia toenemen. Vooral in ontwikkelingslanden verwacht Pelletier een stijging van de consumptie. China en India werken ondertussen hard aan professionalisering van de aardappelteelt en de -verwerking.

Tijdens een bijeenkomst van de Prince Edward Island (PEI) Potato Board hield Pelletier een presentatie over de toekomst van de aardappelsector. Pelletier is al zijn hele leven actief in de aardappelwereld en werkt sinds 1991 voor McCain. Momenteel is hij onderdirecteur van de tak 'global agronomy', waaronder de R&D van het bedrijf valt.

Technologie
Met zijn presentatie schetst hij een beeld van de wereldwijde aardappelverwerking. De eerste 2 decennia van de eenentwintigste eeuw tonen vooral een uitbreiding van de technologische vooruitgang, waar in de jaren ‘60 en ‘70 mee is begonnen.

De technologie neemt verder toe

Aangezien de aardappel een zeer productief gewas is en een hogere voedingswaarde heeft dan rijst, verwacht de McCain-man dat de vraag vanuit ontwikkelingslanden toeneemt. "De wereldwijde aardappelconsumptie stijgt, maar ook het marktaandeel van de verwerkers staat te veranderen."

Professionalisering
Volgens de onderdirecteur worden China en India grote spelers binnen de industrie. Deze landen zullen hun hun productiviteit en kwaliteit in de komend jaren enorm vergroten. "De teelt van aardappelen verbetert, mede door beter pootgoed en meer mechanisatie. Nieuwe technieken blijven komen, zoals nieuwe veredelingstechnieken", denkt Pelletier. "Hoeveel impact dit heeft op de sector, hangt af van de acceptatie door de consument en teler. In de komende 10 tot 15 jaar verandert de techniek significant."

Ook de consument speelt een rol in het verhaal. Zij willen weten hoe hun voedsel wordt geproduceerd. "We moeten proactief zijn in het communiceren van onze successen naar de buitenwereld en daarvoor samenwerken met de voedselindustrie."

Het klimaat
Daarbij is ook klimaatverandering een belangrijk thema voor de aardappelteelt. Pelletier ziet het behouden van een goede bodemstructuur als belangrijkste punt voor akkerbouwers. Daarnaast moet met de rassenkeuze rekening worden gehouden met het klimaat. Tot slot noemde hij het gebruik van meer groene gewasbeschermingsmiddelen om bij te blijven. "Anders verliezen we ons marktaandeel."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

McCain steekt miljoenen in fritesfabriek in Zeeland

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden