Inside: Aardappelmarkt

Aardappelmarkt raakt verder in spagaat

11 Januari 2018

Nederland lijkt, wanneer het om de actuele aardappelmarkt gaat, steeds verder op een eiland te staan. In de omliggende landen lijkt de fysieke markt verder onder druk te staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PCA verlaagde de notering dinsdag 9 januari naar €1 tot €2 voor de Bintjes en €2 tot €3 voor rassen als Fontane en Challenger. Het blijft een flauwe markt voor de fritesaardappelrassen. Ook in Frankrijk wordt melding gemaakt van een markt waarin nagenoeg geen vraag is.

Wel is er wat belangstelling voor schillerij-geschikte aardappelen tegen hogere prijzen. De kwaliteit waarvoor premie betaald wordt, speelt hier ook een belangrijke rol. Dit gegeven verklaart ook waarom Nederland steeds meer een eiland aan het worden is, zeker als het gaat om de noteringsmethodiek.

Vrije transacties hebben impact op de notering

Vrije transacties hebben impact
Het aantal transacties van de bulk aan aardappelen is zeer beperkt. Dit doordat de aardappelstromen vastliggen. De enkele vrije transacties hebben dan ook een flinke impact op de notering. Een paar vrachten Agria met bestemming schillerij en/of buitenlandse verwerking naar verdere bestemmingen (zoals Italië) kan de (notering) markt optillen.

In België, Frankrijk en Duitsland worden dit soort transacties niet meegenomen. Het gevaar is dat telers blij worden gemaakt met een dode mus. Het volume Agria is immers beperkt ten opzichte van rassen als Innovator en Fontane, waarvoor gemiddeld €4 per 100 kilo gemaakt kan worden.

De vraag is of er door het grote aanbod contract- en meeleveraardappelen een koper is voor het gedeelte vrije aardappelen. Zonder bestaande afspraken is er momenteel nauwelijks afzet.

Verder in spagaat
Het maakt dat de markt verder in een spagaat gaat. De bovenkant van de markt van bepaalde rassen (bijvoorbeeld Agria) van goede kwaliteit zullen in beperkte volumes verhandeld worden, wellicht later dit seizoen tegen dubbele cijfers. Echter, veruit het grootste deel van de aardappelen gaat richting de fritesfabriek en worden afgerekend tegen (in verhouding) veel lagere prijzen.Het verloop van de aardappeltermijnmarkt (aprilcontract).

De notering van fritesaardappelen in Goes en Emmeloord van 2014.

Wilt u meer grafieken zien? Bezoek dan de database.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden